Kiváló példa arra, mire elég a Fidesz-ellenesség

Helyi - szerző: KT

A Fidesz-ellenesség nem elegendő egy város terelgetéséhez, erre kiváló példa Harkány esete, ahol a kormányellenes erők nagy győzelmet arattak 2010-ben, 2012 karácsonyán azonban darabokra hullott a település vezetése. Március elején időközi választást tartanak majd, ahol az eddig próbálkozott Imri Sándor vetélytársa egy fiatal helyi vállalkozó, Baksai Endre Tamás lesz.

A 2010-es, földindulásszerű politikai változás nem érvényesült az ország minden részén; Harkány városában például mindenki összeállt, csak hogy „ne a Fidesz győzzön”. Az őszi polgármester-választáson így a nem is Harkányban élő független, de mára egyre nyilvánvalóbban baloldalra húzó Imri Sándor nyert majd’ 70 százalékos többséggel, s „csapattagjai” alkották meg a képviselő-testület gerincét. A helyi Fidesz közben saját sebeit kellett, hogy nyalogassa, a lesújtó választási eredmények hatására a harkányi alapszervezetet feloszlatták, s csak a közelmúltban tudták újjáalakítani. Egy helyi fiatal vállalkozót, a most 36 éves Baksai Endre Tamást kérték fel polgármester-jelöltnek, aki a március 10-én tartandó időközi választáson Imri kihívója lesz.

Karácsonykor telt be a pohár

Az időközi választás okairól: a most újrázni kívánó városvezető és a Fidesz-ellenes szövetséges csoport belső viszonyai közös program híján egyre inkább működési nehézségekbe sodorták a várost. December közepén, amikor a polgármester a Harkányi Gyógyfürdő élére új vezetőt kívánt kijelölni, illetve az iskola átadásáról próbált döntést kieszközölni a testülettel, Horváth Tamás bizalmatlansági indítványt nyújtott be Imri ellen, aki mivel nem mondott le, a képviselő-testület 5:1 arányú önfeloszlató döntésével kellett, hogy szembesüljön. A szabályok szerint 30 napon belül kitűzték a további 90 napon belüli időközi választást, ami március 10-én lesz. Az MTI-nek korábban nyilatkozó Imri azt mondta, munkáját jól végezte, megválasztása óta folyamatosan a város érdekeit védte.

Nem így látja kormánypárti kihívója, a tősgyökeres harkányi – és ott családot is alapított – Baksai Endre Tamás, aki a városvezetés szétesése egyik okának tartja csak a gyógyfürdő ügyét.

– A fürdő sorsa 20 évre visszamenő történet. Eredetileg a Baranya megyéhez tartozó fürdővállalat része volt a siklósi, a szigetvári és a sikondai fürdővel együtt. Amikor a települések megkapták a maguk fürdőjét, Harkányé továbbra is igazából gazdátlan maradt, volt egy olyan konstrukció is, hogy 50-50 százalékban volt a megyéé és Harkányé. 2006-ban végül 1,65 milliárd forintért Harkányé lett a gyógyfürdő, de természetesen nem állt ennyi pénz rendelkezésre, így az akkori városvezetés úgy látta, jó befektetés, hitelt vettek fel – sorolja a történéseket Baksai, aki szerint hiába volt a 2002 és 2010 közötti időszakban folyamatosan alulfinanszírozott az önkormányzat, illetve fojtogatta csődhöz közeli helyzet a várost, csődről a politikai hisztériakeltés ellenére sem volt szó, a város azóta is, máig fizetni tudja hitelezőit, beszállítóit.

Külsős, nem dolgozik, mindenen túladna

A lakosoknak – mint ez a Harkányi hírek online kiadásából is kiderül – mostanra talán abból is elegük lehet, hogy egy „külsős” városatya vezesse szűkebb pátriájukat, illetve hogy – mint azt már Baksai mondja – Imri naponta délelőttönként alig 2-3 órát jár be dolgozni a hivatalba.

– Már a fürdőt is eladta volna, először 500, aztán 850 millióért, de mint ismert, ez a valós értékkel köszönőviszonyban sincsen. Ha egyébként szakmai befektetőt hoztak volna, még életképes is lehetne, de Imri az összes intézménytől meg akart szabadulni, csak hogy egyensúlyban legyen a költségvetés; legyen szó az iskoláról, az öregek napközijéről, a szociális otthonról, de akár telkekről is. A város kiürítése van folyamatban – fogalmaz Baksai.

A fent említett Harkányi hírek online-on egyébként fut egy szavazás arról, Imri-e vagy Baksa az alkalmasabb Harkány vezetésére. A keddi állás szerint Baksa kis különbséggel vezet az internetezők körében.

(2013. 02. 05, MNO, Bucsy Levente)