Szeptembertől emelik a tanári béreket

Gazdaság - szerző: KT

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ma Kalocsán bejelentette, szeptemberben megkezdődik a pedagógus-életpályamodell bevezetése. Az államtitkár az MTI-nek arra a kérdésére, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt, igennel válaszolt.

„Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről” – tette hozzá. Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell hatályba léptetése után viszont négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta: üdvözlendő a pedagógus-életpályamodell bevezetése, ha az béremeléssel jár. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak akkor tudják a szeptemberi bevezetést elfogadni – és ez a sztrájkköveteléseikben is benne van -, ha mindez a pedagógusok óraterhelésének növekedése nélkül valósul meg, mert utóbbit indokolatlannak tartják.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot. A kormány akkor úgy döntött, hogy a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot megtakarítva. Ha viszont 2013-ban a tervezett egyszázalékosnál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot – tette hozzá. Az érintett szakszervezetek akkor egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a pedagógusok béremelésének elhalasztását.

A pedagógusok béremelése az idei költségvetést mintegy 50 milliárd forinttal terhelné, ami önmagában nem nagy meglepetés, azonban növeli annak kockázatát, hogy idén nem lesz meg a 2,7%-os hiánycél, és az EDP-ből való kikerülést is veszélybe sodorhatja – fűzi hozzá a propeller.hu

(forrás: MTI, propeller)