Új típusú jogosítványokat adnak ki az okmányirodák

Helyi - szerző: GR

A jövőben új típusú jogosítványokat adnak ki az okmányirodák, miután az Európai Unióban egységessé válik a vezetői engedélyek kinézete – jelentette be Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten a Vetési Ivánnal, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Magyarországon ötféle jogosítvány van forgalomban, valamennyit folyamatosan, de legkésőbb tíz éven belül (a leghosszabb érvényesség lejártával) cserélik ki. Schváb Zoltán elmondta, az új, többféle biztonsági elemmel ellátott, kártya formájú jogosítvány továbbra is ugyanúgy helyettesíti a személyi igazolványt, mint a régiek, továbbá az új vezetői engedélyeket alkalmassá tették chip későbbi beépítésére is.

Vetési Iván közölte: az új okmányt azok kapják, akik január 19. után adták be igénylésüket. Jelezte: az érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok a lejártukig használhatók. A jogosítványok kiállításának, pótlásának a díja is változatlan marad, és a gyártási költségeik sem emelkednek, így a változtatás az államigazgatásnak nem kerül többe.

Schváb Zoltán és Vetési Iván a sajtótájékoztatón adta át az első új típusú jogosítványt.

Az újságíróknak bemutatott mintajogosítvány előoldalán a dombornyomott „Magyarország” és „vezetői engedély” felirat látható. A dátumok megjelenítése is módosult; az eddigi év/hónap/nap sorrendje nap/hó/évre fordult.

Az új okmány hamisítása nehezebb, így például már nem lehet utólag felvezetni rá egy újabb járművezetői kategóriát. jogosítványok megújulásával egy időben a szabályozás több új járműkategóriát vezetett be, így például a négykerekű (quad) és az elektromos meghajtású motorokét. A jövőben a tehergépkocsik, autó-, és trolibuszok, pótkocsis járműszerelvények kizárólag 2. csoportú egészségi alkalmassági vélemény birtokában vezethetők.

Emelkednek a vezetői engedélyek bizonyos kategóriái megszerzésének korhatárai is. A C (tehergépkocsi) kategória az eddigi 18 év helyett 21 éves kortól vezethető. A D (autóbusz, könnyű pótkocsiból álló szerelvény) és a korlátozás nélküli A (motorkerékpár) kategóriára 21 év helyett 24 éves kortól szerezhető be jogosítvány.

A változások közé tartozik az is, hogy ritkábban, az eddigi három- helyett ötévenként kell egészségi vizsgálaton megjelenniük a 45 és 60 év közötti, 2. alkalmassági csoportba tartozó autósoknak. A 60 év felettiek viszont már kétévente kötelesek részt venni az egészségi vizsgálaton.

(Forrás: MTI)