Miért fogadjunk örökbe kutyát?

Életmód - szerző: KT

Több módja is van annak, honnan szerezzük be kedvencünket. Sokan úgy tartják, az lenne az ideális, ha mindenki tenyésztőtől vásárolna kutyát vagy macskát, hiszen ő alapos, átgondolt, a tevékenységét körültekintően, nagy odafigyeléssel végzi.

A tenyésztő a kölyköket egészségesen, oltva, féregtelenítve, chippel ellátva adja át, illetve felelősséget vállal az általa tenyésztett fajta tisztaságáért. Ez nagyon jól hangzik, de nem mindenki tudja megfizetni. Ráadásul, egyesek szerint sok tenyésztő nagyobb hangsúlyt fektet a kutya külsejére és kinézetére a versenyek miatt, és emiatt a fajta ősi tulajdonságai lassacskán eltűnnek.

[pullquote]A Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesület ideiglenes befogadóihoz folyamatosan kerülnek be kutyusok, amelyeknek szerető, gondoskodó és felelős gazdát keresnek. A kutyusokról bővebb információt az egyesület weboldalán talál, de facebook-oldalukra is folyamatosan kerülnek föl az aktuális hírek, fényképek az örökbe fogadható ebekről. Ha kiskutyát szeretne, feltétlenül keresse fel őket![/pullquote]

A másik lehetőség – akik az országban kialakult helyzetért nagy részben felelősek – a szaporítók. Ők azok, akik kizárólag nyereségvágyból, megélhetés miatt, kegyetlen körülmények között tartva, nem megfelelően elletik a szuka kutyáikat. A kölyköket rettenetes helyen tartják, általában nincsenek beoltva, féregtelenítve. A hozzá nem értő pároztatástól olyan géneket hordoznak magukban, amik lehet, hogy csak évek múlva jelentkeznek betegség formájában. Azzal sem törődnek, hogy a kölykök hová kerülnek, és amelyik kölyök nem kerül eladásra, attól gátlástalanul megszabadulnak. Amikor pedig az anyaállat nem hozza a hasznot, mert idős, beteg lett, kidobják az utcára, beadják a sintértelepre, vagy megölik őket.

A menhelyeken és az állatvédő egyesületek gondozásában több ezer kutya várja, hogy örökbe fogadják őket. Ezek körülbelül negyed része fajtatiszta, így ha valaki ragaszkodik egy bizonyos fajtához, ott rátalál.

Azért ne feledkezzünk meg a keverék kutyákról sem. Ők azok, akik a felelőtlen gazda miatt születtek, születnek, majd kikerülnek az utcára, bekerülnek a menhelyekre. A keverék kutyák – sok tenyésztő szerint is – a betegségekkel szemben sokkal ellenállóbbak, nagyobb túlélők. Egyik állat sem olyan hálás, mint a menhelyről hazavitt kutya, vagy macska. Ha igazi, hűséges barátot szeretnénk, abban biztosak lehetünk, ők nem fognak csalódást okozni.

Valamennyi menhelyi kutya állatorvosi vizsgálaton esik át, beoltják őket, féregtelenítik. Sok esetben még az ivartalanítást is elvégzik. A problémás kutyákat szocializálják, tanítják, csak utána kerülhetnek új gazdihoz.

Köztudott, hogy ma Magyarországon megszámlálhatatlan kidobott állat van, az állatvédő szervezetek hosszú évek óta próbálnak ezen változtatni. Ennek elkerülése végett a Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesület az állatok örökbeadását nagy körültekintéssel végzi.

A 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet értelmében aki állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet gondozásában lévő ebet fogad örökbe, és az igazolni tudja, mentesül az ebadó megfizetése alól.