Az Audival kötött megállapodás és a foglalkoztatási van ma palettán

Gazdaság - szerző: GR

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben tartott keddi aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.

(fotó: MTI / Kovács Tamás)

Az Audi és általában a vezető német ipari cégek, valamint a magyar kormány felfogása a modern gazdaságról egybeesik – mondta beszédében a kormányfő. „Mi úgy gondoljuk, hogy az európai gazdaságban adó-, költség- és technológiai verseny lesz a jövőben is”: adóügyekben a magyar kabinetnek, a költségekben a kormánynak és a nagy cégeknek együtt, a technológiában pedig a vállalatoknak kell versenyképeseknek lenniük – jelentette ki.

Szólt arról is, hogy „az Audi úgy látja a jövőt, ahogy mi, magyarok is látni szeretnénk”, vagyis nem egyszerűen egy nagy összeszerelő üzemként képzeli el Magyarországot, hanem „magas hozzáadott értékkel dolgozó és csúcsminőséget kibocsátó high-tech vállalkozások sűrű szövésű hálózataként is”.

Orbán Viktor elmondta, hogy a megállapodás aláírása előtt megbeszélést folytatott az Audi vezérkarával, és áttekintették azokat a fejlesztéseket, amelyekről korábban állapodtak meg, valamint azokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyárnak helyet adó győri városrész újabb kapacitásokat tudjon befogadni.

Az Audi nem egyszerűen egy gyár Magyarországon, „hanem az a gyár, amelyben a magyarok megbízhatnak” – vélekedett a miniszterelnök, amit azzal magyarázott, hogy az Audi az 1990-es években fektetett be nálunk, amikor még senki sem tudta, mi lesz Magyarországból, ráadásul 2010-ben, amikor beütött a válság Európában, az autógyár további magyarországi fejlesztést jelentett be.

A kormányfő jelezte azt is, hogy az Audi évente mintegy másfél milliárd euró értékben vásárol termékeket Magyarországon működő beszállítóktól.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az autógyártókkal kötött stratégiai megállapodások „mindig közel vannak a szívünkhöz”, hiszen valaha Magyarország is gyártott autót, a magyar embernek pedig a saját kocsi és az a gondolat, „hogy bemegyek a boltba, és veszek egy autót”, maga a szabadság. Vagyis az autógyártás és -tulajdonlás a magyar emberekben összekapcsolódott a szabadságvággyal – tette hozzá.

Szavait azzal zárta, hogy a nyáron újabb gyáravatás lesz Győrben.

Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja azt mondta, a most megkötött megállapodással megünneplik és megerősítik a magyar kormány és az Audi közötti jó együttműködés sokéves hagyományát. Hangsúlyozta, az Audi Hungaria még mindig a világ legnagyobb motorgyára, és az Audi-család sikeres tagja. „Az a döntésünk, hogy termelő kapacitást hoztunk létre Győrben, egyértelműen helyes volt” – jelentette ki.

Mint fogalmazott, cégük nem egy sziget a magyar gazdaságban, hiszen szorosan együttműködnek sok más magyarországi üzemmel és beszállítóval. Dolgozóikkal, beszállítóikkal és szolgáltatóikkal együtt összesen immár 15 ezer ember járul hozzá a gyár és a magyar gazdaság sikeréhez – hívta fel a figyelmet, emlékeztetve egyúttal arra is, hogy meghonosították a duális szakképzés német koncepcióját, amellyel nemcsak a cégnek, hanem Nyugat-Magyarországnak is jó szakembereket, értelmiségieket képeznek.

Az ünnepségen Frank Dreves bemutatta az Audi Hungaria Motor Kft. kilencezredik munkavállalóját, aki fejlesztő mérnökként dolgozik majd.

A húszéves jubileumát ünneplő Audi Hungaria Motor Kft. alapítása óta több mint 23,6 millió motor és 580 ezer jármű készült.

A gyártóterület 1994 óta az akkori 240 ezer négyzetméterről négymillió négyzetméterre nőtt, ezzel az Audi Hungaria az ország legnagyobb gyártó vállalata és a világ legnagyobb motorgyára – olvasható a rendezvényen kiosztott tájékoztatóban, amelyben jelezték azt is, hogy a jubileumi évben az Audi Hungaria jelentős esemény előtt áll, ugyanis megkezdődik az Audi A3 egy új változatának sorozatgyártása Győrben.

A munkanélküliek létszáma 486 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 11,2 százalék volt 2012. november-2013. januárban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A jelentés szerint a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta a férfiak esetében emelkedett, a nők körében pedig kismértékben csökkent. A munkanélküliek 486 ezer fős létszáma 12 ezer fővel haladta meg az előző év azonos időszakit, a 11,2 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal magasabb az előző évinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt – közölte KSH.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 271 ezer fő volt 2012. november-2013. januárban, 16 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 11,5 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 216 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10,8 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. A munkanélküliek 18,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,4 százalékos munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 25-54 évesek, a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,3 százalékos, ami 0,2 százalékpontos növekedésnek felelt meg. Az 55-64 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 7,6 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt.

A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint (http://www.munka.hu/) 2013. január végén 648,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ami megegyezett a 2012 januárival – közölte a KSH.

Fidesz: Magyarország a foglalkoztatás területén is jobban teljesít

A Fidesz szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai is azt mutatják, hogy Magyarország a foglalkoztatás területén is jobban teljesít és a kormánynak a „problémák iránti érzékenységből fakadó” célzott intézkedései „lassan, de folyamatosan” meghozzák az eredményüket – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit keddi sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett rá: a KSH tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak létszáma 2012. november-2013. januárban 3 millió 855 ezer fő volt, 39 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

A fideszes politikus szerint bár „nem száguldó mértékben” nő a foglalkoztatás és „nem tartunk még a célnál”, de az adatok azt mutatják, hogy a kormány stabilan jó úton jár és az intézkedéseivel hosszútávon oldja meg a problémát.

Azt a problémát, amit a Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-korszak 2002 és 2010 között okozott azzal, hogy elvették a munka értékét, munka helyett segélyt adtak és cserben hagyták a kisgyermekes szülőket, a pályakezdőket, a romákat és az 55 év felettieket is – fogalmazott Czunyiné Bertalan Judit.

Ismertette: a jelenlegi kormány ezzel szemben az elmúlt két évben bevezette a családi adókedvezményt és az egykulcsos adórendszert, emelte a minimálbért, segély helyett tisztességes munkát kínál a legrászorultabb rétegeknek és szabad vállalkozási övezeteket hozott létre a leghátrányosabb kistérségekben.

(forrás: MTI)