A magyar külpolitikának fontos része a nyitás az arab világ felé

Belföldi hírek - szerző: GR

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bejrútban, miután hivatalos látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis „stabil Libanon nélkül nincs stabil régió”. Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését.

Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában. A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat – közölte a magyar miniszterelnök, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így a többi között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amelyet a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni.

A libanoni miniszterelnök – aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten – szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken.

A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013-2015 közötti időszakra.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció – amelynek tagja mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint 36 magyar üzletember – szerda este érkezett a közel-keleti országba.

A csütörtöki program során Orbán Viktort – a libanoni kormányfő előtt – fogadta Michel Szulejman köztársasági elnök és Nabih Berri parlamenti elnök.

Az üzleti küldöttség – amelynek tagjai főként a vegyipar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén tevékenykednek – a nap folyamán egy üzleti fórumon vesz részt az Arab Kamarai Szövetség bejrúti székhelyén. A tanácskozás végén a két ország miniszterelnöke mond zárszót, majd Orbán Viktor látogatása befejezéseként ellátogat a kasliki Szent Lélek Katolikus Egyetemre, ahol előadást tart A keresztény Európa előtt álló kihívások címmel.

(forrás: MTI)