Kína és Amerika a kiberháború küszöbén

Technológia - szerző: GR

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a tárca honlapjait ért tavalyi hackertámadások közel kétharmada amerikai eredetű.

2012-ben napi átlagban 144 ezer hackertámadásnak volt kitéve két, a hadsereghez köthető nagyobb weboldal, köztük a védelmi minisztériumé. A támadásoknak közel a kétharmada származott az Egyesült Államokból – közölte a tárca szóvivője.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Mandiant nevű amerikai információbiztonsági cég korábbi jelentése szerint amerikai cégek és kormányhivatalok ellen elkövetett hackertámadások mögött nagy valószínűséggel a kínai hadsereg titkos sanghaji egysége áll. Peking tagadta a vádakat, s közölte, hogy maga is hasonló támadások áldozata.

A védelmi minisztérium most első ízben tett közzé viszonylagos részletességgel az Egyesült Államok állítólagos felelősségére utaló adatokat.

Keng Jan-seng szóvivő megjegyezte, hogy a számítógépek azonosítását szolgáló IP-címek alapján a védelmi minisztériumnak és a hadsereg központi online szolgáltatójának weboldalait ért napi, átlag 144 ezer támadás 62,9 százaléka volt az amerikai.

Kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette, hogy Kína nem rendelkezik a kiberháborúk folytatásához szükséges katonai állománnyal. A kínai hadgyakorlatokon bevetett speciális egységek, a blue team vagy blue army néven emlegetett elit kiberharcosok csoportja a kínai kiberbiztonság védelmét szolgálják, és nincs szerepük semmiféle kibertámadás végrehajtásában – mondta.

Hozzáfűzte, hogy az utóbbi években a különböző országok a világon tapasztalható folyamatokhoz alkalmazkodva korszerűsítik a hadseregüket. A kínai hadsereg egyszerre törekszik technikai felszereltségének modernizálására és informatikai képességeinek növelésére – tette hozzá, s utalt a világ élenjáró hadseregeihez képesti lemaradásra.

A szóvivő mindazonáltal úgy vélte, hogy az amerikai kormány úgynevezett megelőző politikája, amelynek része a kiberhadviselés erőinek fejlesztése, valamint a kiberháború szabályainak lefektetése, nemzetközi méretekben nem segíti a számítógépes hálózatok biztonságát.

(forrás: MTI)