Egészségprogram indul három hazai egyetemen

Életmód - szerző: GR

Térítésmentes tanácsadásokkal az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő program indul március közepén három magyarországi egyetemen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szervezésében – jelentette be a szövetség elnöke sajtótájékoztatón Pécsen.

Mint azt Kubányi Jolán MDOSZ-elnök elmondta, E3 – Energiaegyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak címmel három évre, öt szemeszterre vonatkozó program veszi kezdetét március 18-án három magyarországi egyetemen. A szervezet a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát keresi fel ingyenes tanácsadásokkal, előadásokkal.

A pályázati forrásokból és a Coca-Cola Alapítvány által finanszírozott több tízmillió forintos program során egyetemenként négy-négy dietetikus szakember méri fel az egyetemisták táplálkozási szokásait, ad ingyenes tanácsokat, készít táplálkozási programokat számukra. A cél, hogy 2015 végére 4500 hallgatót érjenek el.

A program során az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség.

Kubányi Jolán elmondta: a program azért is fontos, mert eddig nem készült átfogó felmérés a 18 és 30 év közöttiek táplálkozási szokásairól. Ezzel együtt a szakemberek nem pusztán adatokon alapuló helyzetképet kívánnak kapni az egyetemistáktól, hanem az energiaegyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia megteremtését is segítik tanácsaikkal.

Az előadásokon résztvevők és a személyes tanácsadást igénybe vevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint a testtömeg, a testtömegindex, testösszetétel.

Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja elmondta: a kar számára is pozitív hozadékkal szolgálhat a program, ugyanis az intézmény az elkészített kutatási anyagokat felhasználva további felméréseket végezhet, az esetleges táplálkozási problémák kezelésének irányvonalait határozhatja meg.

(forrás: MTI)