Hóhelyzet Baranyában

Baranya - szerző: KT

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Baranya megye 6 kistérségében továbbra is narancs riasztás van érvényben. A hőmérséklet napközben 0 fok körül alakul. A megyében továbbra is intenzíven havazik, a hó vastagsága 3 és 10 cm között van, így nem is a hó nagysága, hanem a szél okozta hófúvások okoznak problémát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a viharos északnyugati szél a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában 60-90 km/h között várhatók. Késő délutántól várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék.

A kritikus időjárási helyzet, és a bizonytalan útviszonyok miatt mindenkit arra kérünk, hogy ma ne induljon útnak, halassza holnapra, vagy vasárnapra az utazást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az utakat, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkoltra. Az autópálya, a gyorsforgalmi-, fő és a mellékutak havasak, jegesek, sokfelé nagyon nehezen járhatók. Baranya megyében elzárt település nincs.

A Biokom tájékoztatása szerint, a Kénes út le van zárva. A városban a többi út járható, a Mecsek oldal nehezebben. 10 munkagép folyamatosan dolgozik, de az erős hófúvások miatt az utakon a csapadék rövid időn belül akadályt képez.

A hólánc használata egy útszakaszon sincs elrendelve.

A határátkelőknél a forgalom a havazás miatt lassú, hólánc használata nincs elrendelve egyik irányban sem. A horvátországi Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a horvát oldalon az utak járhatóak, folyamatosan tisztítják, de az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, a látótávolság alacsony.

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban a mai napon eddig 11 eseményhez vonultak tűzoltók. Árokba sodródott, illetve elakadt gépjárművek miatt érkezett jelzés az Igazgatóságra.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint, az időjárási helyezet miatt a 35-ös vonalon továbbra is csak a Dömörkapuig, a 36-os és a 37-es vonalon pedig az Angster János úti megállóig közlekednek a járatok. A 40-es vonalon a teljes vonalon közlekednek az autóbuszok. A Klimó utcában megszűnt a közlekedési akadály, így az érintett (30, 32, 34, 35, 36-os) járatok újra közlekednek az említett szakaszon. A Kénes út lezárásra került.

A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint a távolsági buszok a mai napon menetrend szerint elindulnak. Az útviszonyok miatt azonban jelentős késésre lehet számítani.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, Baranya megyében a vonatközlekedésben nincs fennakadás, 5-6 perc késéssel közlekednek, ezért javasoljuk, hogy a mindenképpen utazni szándékozók a vasúti közlekedést vegyék igénybe. Somogy és Zala megye irányába történő utazás esetén 30 perces, vagy nagyobb késésekre lehet számítani.

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint Pécsváradon – a trafó meghibásodása miatt – 159 fogyasztó van áramellátás nélkül. A szolgáltató a hiba elhárítását megkezdte.