Végleges a harkányi szavazás eredménye, a Fidesz nem fellebbezett

Helyi - szerző: HH

Nem érkezett fellebbezés a területi választási bizottsághoz a harkányi időközi választás kapcsán, így a helyi választási bizottság ítélete emelkedett jogerőre, amely szerint nem történt szabályszegés március tizedikén. A beidézett tanúk egyike szerint nem is úgy történtek a dolgok, ahogy azt Baksai Endre Tamás leírta beadványában.

Jogerős a harkányi választás eredménye

Nem érkezett fellebbezés Baksai Endre Tamástól, a Fidesz harkányi polgármester-jelöltjétől a Baranya Megyei Területi Választási Bizottsághoz a törvényi határidőig, így a fürdőváros Helyi Választási Bizottságának határozata lett jogerős, amely elutasította Baksai választási jogszabálysértéssel kapcsolatos beadványát – tudta meg portálunk dr. Göndöc András megyei főjegyzőtől hétfőn.

A Helyi Választási Bizottság (HVB) határozatában az áll, hogy Baksai még március 12-én fordult hozzájuk beadványával, mely szerint a március 10-ei időközi választáson két esetben nem kérték el a szavazókörökben megjelent választópolgároktól a lakcímkártyát, vagy személyi igazolvány, valamint egy szavazókörben az egyik biztos ujjával mutatta, hogy kire adják le a voksot. Baksai a beadványban megjelölte a tanúkat „névvel, lakcímmel, de bizonyítékot (tanúvallomást, nyilatkozatot a megjelölt személyektől) nem csatolt” – áll a határozatban.

A HVB behívta a tanúkat és az érintett szavazókör embereit a bizonyítás lefolytatása érdekében. A szavazatszámláló bizottság tagjai – egy kivételével – egybehangzóan állították, hogy minden választópolgárnál szigorúan betartották a választási eljárásról szóló törvény előírásait.

„A nyilatkozatokban mindenki megemlítette, hogy annyira szigorúan vették az érvényes személyazonosító okmányok felmutatását, hogy több választópolgárt – még a tagok közvetlen rokonait is – visszautasítottak a szavazástól a lejárt, vagy hiányos okmányok miatt. A szavazatszámláló bizottságba delegált 2. számú tag úgy nyilatkozott, hogy előfordulhatott olyan eset, hogy a szavazóktól nem kérték el a lakcímkártyát, de konkrét esetet nem tudott megnevezni és a beadványban megjelölt 1. számú tanú esetében pont nem volt jelen a szavazóhelyiségben.”

A határozatban jelölt 1. számú tanú elmondta, a 2. számú tanúval – aki képviselőjelöltként indult a választáson – együtt jelentek meg a szavazókörben, ahol tőle nem kérték el a lakcímkártyát, míg a 2. számú tanútól igen. A határozat szövege alapján a tanú „már csak a személyi igazolványát mutatta fel és miután megkérdezte, hogy vegye-e elő a lakcímkártyáját, nem kapott rá választ, hanem már íratták vele alá a névjegyzéket és kapta is a szavazólapokat. Ő úgy emlékszik, hogy nem vette elő a lakcímkártyáját.”

A 3. számú tanú hitelesített nyilatkozatot juttatott el a HVB-hez, amelyben az áll, hogy ő lakcímkártya és személyi igazolvány felmutatásával szavazott, a HVB ebben az esetben teljesen kizárta a jogszabálysértést – Baksai ezzel szemben azt állította beadványában, hogy ettől a tanútól sem kértek lakcímkártyát.

A „másik esetben pedig nem találta bizonyítottnak a jogszabálysértést, mivel egy személy állította a szabálysértést – aki nem tekinthető elfogulatlannak, mivel a választáson eredménytelenül szerepelt jelölt felesége – és vele szemben a szavazatszámláló bizottság elnöke, tagjai, jegyzőkönyvvezetője nyilatkoztak a következetes, szigorú eljárási rend betartásáról. A tanúvallomások egységes láncolata alapján kizárható az, hogy olyan jogszabálysértés történt volna a szavazás során, mely a választás eredményét érdemben befolyásolta volna.”

Nem volt befolyásolás

A bizottság ezek mellett megállapította, hogy nem igazolható a választópolgárok befolyásolása a szavazatszámláló bizottság részéről, valamint az sem bizonyított, hogy a harkany.hu oldalra kikerült választási eredmények befolyásolták volna magát a voksolást, mivel a legelső adat 20:30 perckor került fel az oldalra, és többször módosult az összesítés előrehaladtával.

„A tanúvallomások és nyilatkozatot alapján a bizottság megállapította, hogy a szóban forgó szavazókörökben a jogszabályoknak megfelelő eljárási rendben folyt a szavazás, más adat nem merült fel arra vonatkozóan, hogy tömegesen vagy általánosságban nem kérték volna el a személyazonosságot igazoló és a lakcímet igazoló okmányokat a választópolgároktól.

A fentiek alapján nem állapítható meg a 2013. március 10.-i szavazás során jogszabálysértés és a választási eljárás megismételtetése indokolatlan, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határozott a HVB” – zárul a bizottság határozata.

(2013. 03. 18. Pécsi STOP)