Nincs még hír az adósságrendezésről

Helyi - szerző: KT

Nincs még érdemi hír az adósságkonszolidáció mértékéről. Az állam az 5000 fő alatti települések adósságát teljes mértékben átvállalta, azonban Harkány és 13 másik település működési hitelét legalább 40 százalékban egyenlíti csak ki kötelezően.

Tállai András államtitkár a 14 település esetében elmondta: alapvetően nem önkormányzati feladatra költötték a felvett hitelt, hanem forgalomképes vagyonra, ami nyereséget termel. Nem teheti az állam, hogy a szállodákra, vendéglátókra felvett hiteleket teljes mértékben átvállalja, és minden hasznot az önkormányzat élvez. Az államtitkár mérlegelés szempontjaként kifejtette: Figyelembe fogjuk venni, hogy ha forgalomképes beruházást valósított meg a hitelből az önkormányzat – az ugyanakkor bevételt is hoz az önkormányzatnak – ezt a részét a hitelvállalásnak egészen biztos, hogy nem fogja az állam átvállalni.

Harkány végső adósságátvállalásának mértéke még nem ismert, azt a kormány 2013 június 28-ig határozza meg. Baksai Endre Tamás, a helyi Fidesz vezetője elmondta: minden tőle telhetőt megtesz, hogy az adósságkonszolidáció minél kedvezőbben alakuljon.

Imri Sándor, Harkány nem kormánypárti polgármestere bízik abban, hogy városunk a többi 5000 fő alatti településhez hasonlóan 100%, azaz teljes mértékű adósságátvállalásban részesül.