A 70 százalék már biztos

Helyi - szerző: KT

„Megérkezett a 70 százalékos megerősítés. A jegyző tárgyalt a minisztériummal, tehát a 70 százalékos már biztos. Ez a teljes adósságállomány 70 százalékát jelenti” – jelentette be dr. Imri Sándor Harkány adósságkonszolidációjával kapcsolatos értesülését.

Dr. Bíró Károly címzetes főjegyző elmondta: a tegnapi kormányülésen a minisztériumok előterjesztése után ma délelőtt megerősítették a hírt, miszerint a kormány változtatás nélkül elfogadta Harkány 2012 december 12-én fennálló teljes banki adósságállományának 70 százalékos átvállalását.

Arról még nincs hír, hogy az adósságállományt milyen struktúrában (a forint és deviza alapú hitelek milyen arányában) egyenlítik ki. Az önkormányzat teljes adósságállománya ezekből a forint és deviza alapú banki hitelekből, nem banki kölcsönökből és szállítói tartozásokból is áll. Bíró Károly bízik benne, hogy az állam a struktúra meghatározásáról szóló tárgyalásokba az önkormányzatot is bevonja.

A banki tartozás – melynek a 70 százalékos kiegyenlítését a kormányhatározattal elfogadták – a 2012 december 12-én tett adatszolgáltatás szerint 4,55 milliárd forint, mely a fürdő 150 milliós tartozását is magában foglalja. Az állam a hitelező banknak várhatóan májusban fizeti ki az összeget.