Peking sajnálja, hogy Phenjan újraindítja atomlétesítményeit

Nagyvilág - szerző: GR

Kína sajnálatát fejezte ki, amiért Észak-Korea újra meg akarja nyitni nukleáris létesítményeit – hangzott el a kínai külügyi szóvivő keddi tájékoztatóján.

Hung Lej a 2007-ben bezárt jongbjoni komplexum újbóli beindításával kapcsolatos phenjani bejelentéssel kapcsolatban annyit közölt: Kína támogatja a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését és az ezt szolgáló hatoldalú tárgyalásokat. Országa szerint ez szolgálná a térség békéjét és stabilitását.

A szóvivő valamennyi érintett felet ismételten nyugalomra és visszafogottságra intett, s a kérdés megfelelő rendezése érdekében sürgette a mielőbbi visszatérést a tárgyalóasztalhoz.

A Koreai-félszigeten az utóbbi hetekben különösen feszültté vált a helyzet. Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tart, amelyen korszerű fegyvereket vetnek be, amerikai lopakodó bombázók és vadászrepülőgépek is megjelentek a déli légtérben.

Phenjan hadiállapotot hirdetett ki, hadseregét, fegyvereit harckészültségbe helyezte, s háborús retorikával riogatja az Egyesült Államokat, illetve annak katonai bázisait.

Kína is mozgósította katonáit a Koreai-félsziget térségében, megnövelte létszámukat a közös határ közelében és készültségbe helyezte légierejét is. A környéken páncélozott harcjárművek és szállító járművek láthatók, a két országot elválasztó Jalu folyó mentén repülőgépek ellenőrzik a határtérséget.

Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kína és Észak-Korea közötti védelmi szerződés értelmében Pekingnek Phenjan segítségére kell lennie abban az esetben, ha támadás éri.

Peking az utóbbi hónapokban az észak-koreai műholdfellövésnek álcázott rakétakísérlet és legutóbbi, harmadik föld alatti kísérleti atomrobbantás után a korábbinál sokkal hidegebb magatartást tanúsított szomszédjával szemben.

A kínai média szokatlan módon arról is cikkezett, hogy „Pekingnek el kellene engednie Phenjan kezét”, mivel Phenjan rendre figyelmen kívül hagyta egyetlen támogatójának – Kínának – a kéréseit és intelmeit.

A legfrissebb kínai szakvélemények egy része szerint az Egyesült Államok katonai fellépését Peking nem tartja a maga számára veszélyesnek, s vannak, akik úgy vélik, az amerikai katonai erő jelenléte a Koreai-félszigeten szükséges Észak-Korea „féken tartása” céljából.

(forrás: MTI / Trebitsch Péter)