Külföldi sajtó Magyarországról

Belföldi hírek - szerző: GR

Konrád György író 80. születésnapja alkalmából közölt írást kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap és a liberális Der Tagesspiegel, míg a pozsonyi Új Szó a Kika című, német gyermekhíradóról és a Hír TV arra adott „válaszáról” írt.

A FAZ-ban Konrád György – Az önkényuralom ellen címmel jelent meg Joseph Croitoru cikke. A konzervatív lap szerzője kiemelte: a magyar író „veretlen” abban a küzdelemben, amelyet a „mindenféle színű diktatúrák” ellen folytat „Magyarországon és máshol”.

Joseph Croitoru Konrád György rendszerváltás utáni munkásságával kapcsolatban egyebek között kiemelte: a Kakasok bánata című 2005-ös önéletrajzi kötetében a szerző jelezte, hogy idős korára tekintettel vissza akarja fogni írói, közéleti tevékenységét, de „a nyugalom nem adatott meg számára”, hiszen jelenleg az általa a FAZ-ban „antidemokratikus pártállamként” és „parlamentáris diktatúraként” jellemzett magyarországi rendszer „ellen ír”.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/autoren/gyoergy-konrad-zum-achtzigsten-wider-die-willkuerherrschaft-12133895.html

A Der Tagesspiegel Egy magyar hős címmel közölt írást, amelyben a szerző, Stephen Tree egyebek között kiemelte: a Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című, 2005-ben megjelent önéletrajzi regényében a szerző számára úgy tűnik, hogy elérte a célját, hiszen valóra vált az álma a magyar demokráciáról, „ma” viszont „ismét az állam ellenségének számít”. Magas rangú funkcionáriusok „elvitatják tőle, a konok hazafitól a magyarságát” – tette hozzá a liberális lap szerzője, megjegyezve, hogy mindez „groteszk”, és a múlt század húszas-, harmincas éveinek előítéleteit idézi „együgyű” módon, ugyanakkor megmutatja, hogy milyen nagy szükség van még mindig az íróra.

http://www.tagesspiegel.de/kultur/zum-80-geburtstag-ein-ungarischer-held-/8006966.html

Az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató társaság és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltató Kika nevű közös, gyermekeknek szóló televíziójának Magyarországgal foglalkozó műsorszámában elhangzott állításokról és a Hír TV által a műsorra „válaszként készített” rajzfilmről írt keddi számában az Új Szó. A pozsonyi magyar nyelvű lap szerint a Hír TV videója „buta, hazug és csúsztatásokat tartalmaz”, s tekintettel arra, hogy a csatornán „nem lehet hallani egyetlen kormányellenes kijelentést sem”, feltételezhető, hogy a videó, ha nem is „a magyar kormány közvetlen megrendelésére, de legalábbis csendes jóváhagyásával készült.” A szlovákiai napilap kommentárírója ennek kapcsán megjegyzi: „a magyar kormány és a jobboldali sajtó egy ideje minden kritikára már csak erőből reagál.” Leszögezi: ez mára már egy totális politikai háborúvá alakult, ahol „mindenkire lőnek, aki nem gondolkozik velük azonosan.”

(forrás: MTI)