Halottjai vannak a bostoni maraton helyszínén történt robbanásoknak

Nagyvilág - szerző: GR

Legkevesebb két halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében.

A sebesültek száma a rendőrség szerint 23, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

 

(Official White House Photo by Pete Souza)

Obama: kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt

Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket – jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

„Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.

„Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – hangsúlyozta az elnök.

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a „terrortámadás” kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, „nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a futóversenyen történt detonációkat házilag készített robbanószerkezetek okozták, amelyeket kukákban rejtettek el a tettesek. A viszonylag kis méretű pokolgépeket golyócsapágyakkal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát.

Az első két robbantásnak legkevesebb 2 halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A környéket, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még Boston légterét is lezárták. A bostoni robbanások nyomán elővigyázatosságbólBostonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítéséhez. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.

A hétfői maratonfutás versenyzőinek egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden Francois Hollande államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Manuel Valls belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését.

Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki.

A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak „mozgósításáról” biztosította Washingtont. „A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak” – olvasható a külügyi közleményben.

A mali katonai beavatkozás kezdete óta a terrorveszélynek különösen kitett Franciaországban a belügyminiszter elrendelte a járőrözők megerősítését.

„Óvatosnak kell lenni. Franciaországban évek óta terrorfenyegetettség van, de különösen néhány hónapja, a mali szerepvállalásunk kezdete óta” – mondta Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban. Jelezte: arra kérte a prefektusokat, hogy azonnali hatállyal erősítsék meg a terrorkészültség keretében járőröző rendőri egységeket. Hozzátette, hogy a középületek környékén a megelőző biztosítás továbbra is prioritást élvez.

Franciaországban már januártól „megerősített, piros színű” terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe.

Valls szerint olyan kiegészítő intézkedésekről van szó, amilyeneket Nagy-Britanniában is elrendeltek a jövő vasárnapi londoni maraton miatt. „Franciaországban nincs konkrét fenyegetettség, hónapok óta állandó veszély van. A terrorizmus a modern társadalmak része, globális világjelenség, óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott a belügyminiszter.

(forrás: MTI / Pogár Demeter)