Jó bornak is kell a cégér – a minőség a cél

Helyi - szerző: KT

Dr. Péter Iván, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház főigazgatója már több, mint két hónapja áll az intézmény élén.



Milyenek az első tapasztalatai?

Tanulságos volt az eltelt két hónap, arra törekedtem, hogy az átfogó átvilágítás mellett megőrizzem a dolgozók munkavégzéséhez szükséges nyugalmat és kiegyensúlyozott légkört. Hangsúlyozni szeretném, hogy a hibák és hiányosságok feltárása nem az elszámoltatást célozza, hanem javító és jobbító szándékkal történik, a kórházi vezetés jelenleg és a jövőben is a dolgozókért és a betegekért dolgozik annak érdekében, hogy a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház az ország egyik legszínvonalasabb egészségügyi intézménye legyen.

 

Milyen eredményekkel zárult a kórház átvilágítása?

 

A kórház gazdasági, jogi és műszaki szempontú átvilágítására került sor, ezzel törvényi kötelezettségemnek tettem eleget.

 

A kórház pénzügyi-gazdasági átvilágítását végző igazságügyi könyvszakértők jelentésében megfogalmazottak jelentősen árnyalják a Kórházról kialakított rózsaszínű képet. A kórház gazdálkodásának adatai hozzáférhetők az interneten. Az üzemi eredmény 2006-2011 években végig veszteséget mutatott, a helyzet csak az utólagos támogatások révén javult. Sajnos – ahogyan az a Kórházszövetség közgyűlésén elhangzott – idén már nem számíthatunk ilyen volumenű támogatásra.

 

Szerintem egy kórház alapvető célkitűzése csak az lehet, hogy az alaptevékenységét minél magasabb színvonalon lássa el, a fizetőképességét őrizze meg, és ehhez olyan kötelezettségeket vállaljon, olyan beruházásokat valósítson meg, amelyekhez a támogatásokon kívül rendelkezésére áll saját pénzeszköz is, és amelyek finanszírozását hosszútávon is képes megoldani. Véleményem szerint egyes presztízs-beruházásokra megfelelő saját erő hiányában került sor, az euró alapú hitel visszafizetése pedig likviditási gondokat fog okozni.

 

A könyvvizsgálók által megfogalmazott ajánlásokat a tulajdonosokkal egyeztetve azonnali kiadáscsökkentő és bevételt növelő intézkedéseket vezettem be.

 

Ha már a hitelt említi, annyi számot hallottunk, mi az igazság? 

 

A Kórház 2006 nyarától összesen 1 milliárd 800 millió forint összegű devizahitelt vett fel. A hitel törlesztését 2013 áprilisától kellett megkezdenünk, ez a kamatokkal együtt évente körülbelül 200 millió forintos terhet jelent. Emellett a megkezdett pályázati beruházásban megvalósuló 90 ágyas négycsillagos szállórészleg további évi 200 millió forintos fenntartási terhet eredményez. Tehát a „szokásos” évi tervezhető veszteséggel számolva majd félmilliárd pluszt kell kitermelnie egy jelenleg 1,5 milliárdos bevétellel gazdálkodó kórháznak.

 

Az új szállórészleget könnyedén eltartják majd a külföldi, fizetős betegek, nem?

 

Remélem, hogy igaza lesz, ezen dolgozunk, azonban megdöbbentő adat, hogy 2012-ben egész évben összesen 34 külföldi fizetős betegünk volt. Ezen a mutatón sürgősen javítanunk kell.

 

Vegyük sorra, milyen intézkedéseken dolgozik éppen.

 

– Az említett devizahitel újratárgyalása folyamatban van. – A korábban megkezdett beruházásaink folynak, fokozott felügyelet mellett. – A marketing tevékenységünkre nagyobb hangsúlyt fektetünk. – A moszkvai és minszki kereskedelmi képviseletekkel a kapcsolatot felvettem, a németek irányába is nyitottunk. Jövőre minimum 60 százalékos kihasználtságot kell elérnünk az új hotelszárnyban, ez a rentábilitás alsó határa. – Azonnali műszaki felújításokhoz kell pénzt (körülbelül 50-60 milliót) szereznem. A gépészetünk elavult, 6 szivattyúból csak 1 működik, két-három éves liftjeink egy része javíthatatlan, és az informatikát is meg kell erősítenünk, szerverünk a végét járja. – A kórház szakmai ismertségét és elismertségét növelni kell az új rehabilitációs besorolási feltételek alapul vételével. Nem elég jól gyógyítani, nem elég az, hogy kiváló szakmai személyzetünk van, a jó bornak is kell a cégér.