Vállalható biztonság

Helyi - szerző: KT

A turisták számának növekedésével a bűncselekmények gyarapodására is számítani kell – mutatott rá a törvényszerűségre Oláh László nyugalmazott rendőrtiszt, a Fidesz volt képviselő-jelöltje.  

 

Ugyan Harkány közbiztonsági helyzete több, mint kielégíthetőnek mondható, a vendégforgalom növekedésével viszont elkerülhetetlen, hogy a bűnelkövetők száma is nőjön. A vagyontárgyai biztonságáért önmaga teheti mindenki a legtöbbet, de számos helyen különös figyelmet fordítanak a közbiztonság modern fenntartására vagy a már elkövetett bűncselekmények felderítésének megkönnyítésére is. Városunkat öt ki- és bevezető út köti össze a környező településekkel, a hozzánk érkezők közúti forgalma szinte teljes egészében ezekre összpontosul. Ezek a stratégiai útvonalak és a közlekedési csomópontok éppúgy fontosak a hatóságoknak, mint ahogy a bűnözők számára is kikerülhetetlenek. Az ilyen pontok gondos meghatározásával és felügyeletével a város teljes forgalma, a városban történő legtöbb mozgás felügyelhető. Az elgondolás Harkányra vetítve egyszerűbb feladatot ad, mint a legtöbb nagyváros esetében, ahol sok problémára megoldást jelentett egy közterületi kamerarendszer kiépítése.  

 

A térfigyelő kamerák kapcsán egyesek azonnal jogászért kiáltanak, míg mások egy Orwelli világ eljövetelét látják. 1984 már rég elmúlt, így nem csak erkölcsi, hanem jogi oldaláról is meg kell közelíteni a kérdést. Az emberi méltósághoz, jó hírnévhez, magánlakás sérthetetlenségéhez valamint a magántitok és személyes adatok védelméhez fűződő jogos érdeket éppúgy figyelembe kell venni, mint az adatkezelési rendelkezéseket vagy az ezekből származtatott, immáron Alaptörvényben is felsorolt információs önrendelkezési jogot. Közterületi kamerázásra a Rendőrség és a Közterület-felügyelet jogosult: A képfelvevő szükségességéről, a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a rendőrség előterjesztésére az illetékes települési önkormányzat dönt – áll a Rendőrségi Törvény 42.§-ában. A törvény a Közterület-felügyelet szerep- és jogkörét is korlátozza.  

 

A felügyelő szoftver számos kényelmi szolgáltatást nyújt: SMS-ben értesíti a felhasználót egy-egy rendszám felbukkanásáról, folyamatosan rögzíti a járműforgalmat, adatbázist készít időpont, irány és rendszám szerint, ami balesetek vagy egyes bűncselekmények elkövetése után közvetlen információt szolgáltat a bizonyítási eljáráshoz vagy az azonnali intézkedéshez. Nem utolsó sorban a közterületen elkövetett bűncselekmények megelőzésében, felderítésében és a vagyontárgyak megóvásában is segédkezik: egy távolról mozgatható kamera nagyítható képe kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy könnyedén, íróasztal mögül felügyelje egy kezelő a látható közterületi vagyontárgyakat, figyelemmel kísérje mozgásunkat és bármiféle anomália esetén intézkedjen, esetleg értesítse az illetékest.    

 

Hasonló technológia segítségével például Londonban – ahol nem csak egy eseményt követően nézik vissza a felvételeket, hanem folyamatos felügyelet alatt állnak az utcák és aluljárók – gyakorlatilag nullára csökkent a közterületen elkövetett, vagy a felderítetlenül maradt bűncselekmények száma.    

 

Mibe kerül mindez? Egy minőségileg megfelelő, mozgatható, éjszaka is kiválóan „látó” kamera szoftverével az internetkapcsolat és az elektromosság igényén túl mintegy három-ötszázezer forintba is fájhat. Fixen felszerelt társa ennek harmada-ötöde. Az említett tematika szerint ki- és bevezető útjaink mindegyikén akár két darabra is igény mutatkozhat, nem beszélve több, városon belüli csomópontról.    

 

Jogi és anyagi oldalon túl a legfontosabb elvárás mégis egy Orwelli hangulat elkerülése, a morál kialakítása, mégpedig, hogy a társadalom elfogadja és megértse: az ő javát és biztonságát szolgálják az éjjel-nappal figyelő elektronikus szemek – bár meglepődnénk, ha sorba vennénk, hány kamera figyeli most is testközelből Harkány utcáit.