Engedelmesen lassítunk

Helyi - szerző: KT

Július elsejétől az egy- illetve kétszámjegyű utakon és a gyorsforgalmi hálózaton valamint az autópályákon is a megtett úttal arányosan fizetnek a fuvarozók.

 

Teherautótól is függő 18–130 forint/kilométer közötti útdíjat vezetnek be, összesen 6000 kilométer útszakaszon. A fuvarozók azt mondják, ha tehetik, a díjmentes, falvakon átvezető csöndes utakat választják. Évente 4 milliárd forint többletkiadást hoz a Waberer’s International Zrt.-nek az e-útdíj bevezetése – mondta Lajkó Ferenc, a 2600 járművel rendelkező nemzetközi cég fuvarozási és szállítmányozási vezérigazgató-helyettese.

 

Az országban 64 útdíj ellenőrző kaput építettek, egyet Harkány határában. Az 58-as út Tenkes-hegyről levezető szakaszán felállított tájidegen fémszerkezet sokakban riadalmat kelt – traffipaxnak nézik. Erre az építés okán odakerült és azóta is a homokos talajon dülöngélő, kilométerszelvénynek támasztott 40 km/h sebességhatárt jelző tábla csak rásegít: azt hiszik, sebességet mérnek az út fölött ívelő pilléren elhelyezett útdíjat ellenőrző kamerák, pedig nem.