A fekete kömény

Életmód - szerző: KT

A fekete köményt már Kr. e. 2500-ban használták. A görög orvoslásban is említést tesznek róla, és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban is, különösen az egyiptomiaknál. A feketekömény-olajat a „fáraók aranyának” is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró, fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették.

Élettani gyógyhatásai

Enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszan tartó kúrával ( fél egy év ) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegségek tüneteit. Nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, valamint serkenti az emésztési folyamatokat, a kiválasztó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti őket a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Vírus- és baktériumölő hatása folytán sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

Bőrbetegségek kezelésre a fekete kömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni.Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neuroermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületére. A magjából nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeveredve megszünteti a fogínygyulladást – ebben az esetben 3-5 perc után az olajat köpjük ki. Az olaj a rendszeres használata gátolja a fogszuvasodás kialakulását . A növény erős gyulladáscsökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások esetén is (külsőleg). Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A magolaj elősegíti az idegsejtek normál működését. Mint minden hidegen sajtolt magolaj, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbe áramlását, illetve azáltal, hogy csökkenti a vér lipidszintjét, csökken a vérnyomás is. Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésre is bevált gyógynövény. Szoptatás után a mellekbe bedörzsölve regenerálja a petyhüdt bőrt, újra feszessé teszi, használhatjuk az ún. terhességi csíkok ellen. Külsőleg alkalmazva – erős gyulladáscsökkentő hatása miatt – a reumásoknak is enyhülést hoz a fekete kömény magjának olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét. Az Egyesült Államokban a kutatások azt mutatják, hogy kiegészítő kezelésként a feketekömény-mag kivonata hatékonyan veszi fel a harcot a vastag- és végbélrák esetén. A gyógynövény olajának használata az orrban ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.

(Vasas Csaba)