130 évig is élhetünk

Életmód - szerző: KT

Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, de sajnos nagyon kevesek akadnak olyanok,akik századik születésnapjukat megünnepelhetik. A cél az életkor meghosszabbítása mellet az lenne, hogy ne csak tovább éljünk, hanem minél hosszabb ideig legyünk egészségesek.

A világon sok millió ember éhezik, alultáplált. Ők nemcsak szenvednek, de hamar megbetegszenek és korán meg is halnak. Eközben mind több vizsgálat bizonyítja, hogy ha a táplálék minden szükséges elemet tartalmaz, a kalória bevitel csökkentésével az élettartam jelentősen meghosszabbodhat. A  nyugati országokban az átlagos élettartam 80 év körül mozog, de a legtöbb ember legfeljebb 50 éves koráig egészséges. A kutatásokat azért végzik, hogy   a kalóriafogyasztás csökkentésével, genetikai beavatkozásokkal és gyógyszerek használatával szűkítsék a jelenlegi, 30 éves különbséget a várható életkilátás és a várható egészségkilátás között. A kalóriafogyasztás 10-50% csökkentésével kísérleti állatokon az inzulinszerű növekedési faktor és más biológiai tényezők működése megváltoztatható. Ennek hatására a tesztelt állatok lényegesen tovább éltek. Az így megfigyelt anyagcsere-változások genetikai mutációkkal párhuzamosan jelenik meg. A kutatok szerint ezek az állatok úgy éltek hosszabb ideig, hogy az öregedéssel párhuzamosan megfigyelhető kóros állapotok – a szív és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, szellemi hanyatlás-tünetei sokkal ritkábban jelentkeztek náluk. A kalória szegény kosztot fogyasztó állatok sokáig élnek,anélkül, hogy a korosodással általában összefüggő betegségekkel kellene bajlódniuk. Szokásos étrenden élő társaik 90% ellenben rákban vagy szívbetegségben pusztult el. A kevés kalóriát tartalmazó diéta hatására az állatok 30-50 %-nak élettartalma és egészsége azonos szintű. tudjuk,hogy bizonyos ételek és a kevesebb és kalória befolyásolja egyes anyagcsere-folyamatok alakulását. Remélhetőleg ezek a módszerek segíthetnek  az embereknek,hogy hosszabb ideig és egészségesebben élhessenek.

Vasas Csaba