Több gázt vásárlunk az oroszoktól

Belföldi hírek - szerző: HH

A Gazprom az év első felében tíz százalékkal növelte földgázszállításait Európába – közölte pénteken Alekszej Miller, az orosz állami gázóriás elnöke.

A cég éves részvényesi közgyűlésén tartott beszámolóban az is elhangzott, hogy Olaszországba például háromszor annyi földgázt szállítottak az utóbbi hónapokban, mint a tavalyi hasonló időszakban. Június egyes napjaiban az európai gázexport mértéke a tavaly időszakhoz képest másfélszeres volt. Alekszej Miller megjegyezte, a külön igényeket a hosszú távú szerződések terhére elégítették ki.

Ezzel együtt a Gazprom ebben az évben 160 milliárd köbméter földgázt tervez szállítani az európai országokba és Törökországba – mondta az orosz állami cég elnöke, aki szerint a kiszállítások üteme lehetővé tette számukra, hogy előre tudják jelezni a növekedést. 2012-ben a Gazprom-csoport 151 milliárd köbméter földgázt exportált külföldre.

Alekszej Miller azt is közölte, hogy az orosz gázóriás Európában és Ázsiában is bővíteni akarja részvételét a gázüzemű gépjárművek üzemanyag-ellátásában. A cég elnöke elmondta, hogy a Gazprom készleteinek jelenlegi értéke a becslések szerint 280 milliárd dollárt tesz ki, amely azt jelenti, hogy a világ legnagyobb ipari földgáztartalékával rendelkezik. A Gazprom a világ gáztartalékainak 18, míg az oroszországi tartalékok 72 százalékát birtokolja.

A Gazprom 130 milliárd rubel (mintegy 890 milliárd forint) bevételről esik el az idén és jövőre amiatt, hogy visszafogják a gázdíjak emelését – jelentette be csütörtökön Jelena Karpel, a Gazprom igazgatótanácsának tagja a cég részvényesi közgyűlését megelőző tájékoztatón.

A gazeta.ru orosz internetes hír- és elemző portál emlékeztetett rá, hogy a tervezett 15 százalékos emelés helyett mindössze 5 százalékkal emelkednek a gázdíjak Oroszországban. Vlagyimir Putyin államfő a múlt héten tartott szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon ígéretet tett arra, hogy a hatalom korlátozni fogja az úgynevezett infrastrukturális monopóliumok tarifaemelési törekvéseit.