A homoktövis – sokoldalú gyógyhatás

Életmód - szerző: KT

Bár az egészséges életmód hívei között egyre népszerűbb a homoktövis, melyet a népi gyógyászat régóta hasznosít, a szélesebb közönség előtt még mindig viszonylag ismeretlen ez a nemes növény. A homoktövis – népies nevén homokfa vagy ezüsttövis – sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, 1,5-3 méter magas lombhullató, szélporozta tövises cserje.

Szereti a napfényt, alkalmazkodik a tápanyagban legszegényebb száraz vagy sós talajokhoz, megtalálható mészkövön, márgán, gipszes, márgás-agyagos homokkő talajon. Gyümölcsöt 2-4 éves korától hoz. Termése sárga-narancssárga, vékony héjú, tojásformájú. A homoktövis termése szeptember végén érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé válik. Az élelmiszeriparban rostos ivólevet, szörpöt, dzsemet, lekvárt, kompótot, zselét, bort és likőrt készítenek a homoktövisből. Termését keleten már több mint ezer éve alkalmazzák gyógyászati célokra is.

Sokoldalú gyógyhatás

A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A homoktövis E-vitamin-tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, a kukorica, és a szójabab E-vitamin-tartalma. Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, valamint más zsírosolajok nyerhetők, melyeket kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célokra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak.A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású. Az újabb kutatások a homoktövisben található flavonoidok, az értékes növényi olajok és zsírok kedvező élettani hatását emelik ki .

Gyógyászati célra a hideg sajtolással nyert olajat használják. Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.
A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, és védik a májat. Fokozzák az anyagcserét, zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában.

Vasas Csaba