A kötelező jó: mikrochip és ivartalanítás

Életmód - szerző: KT

Egy felelős gazda tudja, ha ennek a két fontos dolognak eleget tesz, már nagyon sokat tett kedvence egészségéért, és biztonságáért.

2013. január 1. óta törvény írja elő az egyedi azonosító – mikrochip – beültetését. Tapasztalatból tudjuk, hogy sok gazda ennek a kötelességének még mindig nagy számban nem tett eleget. Sokan hanyagságból, de sokan anyagi okokra hivatkoznak. A mikrochip elhelyezés egyszeri költség, a törvény szerint beültetéssel együtt 3500 forint. Olyan állatorvost kell keresni, aki nem számít fel plusz költségeket a beültetésre és a regisztrációra.

Egy ellenőrzés alkalmával, a beültetés elmulasztása pénzbírsággal járhat. Nem beszélve, hogy ennek a költségnek a sokszorosa, ha az elkóborolt állat sérülten, betegen, tele parazitákkal (bolha, kullancs, rüh), vagy ha nőstény állatról van szó, vemhesen kerül haza. Egy elkóborolt állat, ha beazonosítható, perceken belül hazakerül. Azt az ebet, vagy macskát, amelyiket nem lehet beazonosítani, hiába várja haza a gazdája. Nézzünk csak körül a környezetünkben, mennyi kóborló kutyát vagy macskát látunk. A gyepmesteri telepeken 14 nap után altatás vár rájuk, jobb esetben bekerülnek a menhelyekre, és lehet, hogy egész életüket ott kell leélniük.

Még egy nagyon fontos dolgot tudni kell! Nem elég a chip beültetése, azt egy központi adatbázisban regisztrálni kell az aktuális vagy új gazda nevére. Az állatorvos a beültetés alkalmával bevezeti a chip számát az oltási könyvbe, felírja a gazda adatait, majd rögzíti az országos adatbázisba. Minden gazdinak ajánlott, hogy a chip regisztrálását ellenőrizze, ezt a www.petvetdata.hu oldalon meg tudja tenni a chip sorszámának beírásával. Ha esetleg a rendszer azt dobja ki, hogy nincs ilyen azonosító szám, mindenképp hívják fel az állatorvost, hogy a regisztrációt mielőbb pótolja.

Egy kan kutya, sok esetben tüzelési időszakban szökik meg otthonról. Azok a kutyák veszélyeztetik a saját, vagy más állatok testi épségét, sőt el is pusztulhatnak, esetleg okozhatják más állat pusztulását. A hím állatok képesek összeverekedni a nőstényért, és ebből igen komoly sérülések keletkeznek. Ezen kívül ki vannak téve a kóborlással járó összes veszélynek: elütheti az autó, valahol fennakadhat, éhezik, befogja a sintér. Ma már egyre kevesebb olyan embert lehet találni, aki jó szándékból befogadja őket. A tulajdonos felelőssége, ha kóborlás során megharap egy embert, vagy esetleg pont kisgyermeket. A nőstényekről ne is beszéljünk, melyik az a gazda, amelyik örülne annak, ha a kutyája vemhesen kerülne haza. Természetesen a macskáknál ugyanez, vagy még rosszabb a helyzet. Azon a területen élő domináns kandúr verekszik, és nagyon komoly sérüléseket tud okozni magának, és az ellenfelének is. Rengeteg macskabetegséget a párzások során szedik össze.

Az ivartalanításnak egészségmegőrző szerepe is van. Az ivartalanítással elkerülhető a kan kutyáknál oly gyakori betegség, mint a prosztatarák, heregyulladás, a nőstényeknél a méhrák, vagy méhgyulladás. Azon kívül kedvencünk sokkal nyugodtabbá, és kezelhetőbbé válik.

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete