Emelnek a bankok

Gazdaság - szerző: KT

A banki tranzakciók díja szinte mindenhol emelkedik a következő hetekben. Az ingyenes számlacsomagok közül újabb tűnik el, ilyen szolgáltatást most már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek. A kártyás vásárlás is egyre több banknál válik fizetőssé – derül ki a Világgazdaság cikkéből.
 

Napokon belül tömegesen drágulnak a banki szolgáltatások, a már augusztus elejétől megemelt tranzakciós illetéket ugyanis a hónap végétől több bank is érvényesíti a kondícióiban. Az új teher a készpénzes tranzakcióknál 6 ezrelék, és nincs felső határa, az elektronikus műveleteknél pedig 3 ezrelék, de alkalmanként maximum 3 ezer forint. Számos hitelintézetnél ennek megfelelően nőnek majd a díjak, ami nem különösebben meglepő, hiszen az év elején, a bevezetéskor is nagyrészt áthárították a bankok az ügyfeleikre az új közterhet.
 

Fizetős a kártyás vásárlás is
 

A kártyás vásárlás is egyre drágább a bankoknál. A korábban ingyenes tranzakciót szeptembertől fizetőssé teszi a Citibank több számlacsomagban, az egyik CIB-es kártyával pedig 10 forintba kerül majd októbertől minden vásárlás. Az MKB januárban bevezette, majd egy hónap múlva visszavonta a kártyás vásárlást terhelő illetéket, augusztustól viszont ismét fizetős náluk a vásárlás.
 

A hitelkártya sem tabu egyes bankoknál. A Citi például három hitelkártyájának a használatánál is átterheli a fogyasztókra a sarcot, sőt az illeték emelésével együtt meg is növelte annak díjtételét. Az FHB-nál szintén van két olyan hitelkártya, amelyikkel nem ingyenes már a vásárlás.