Egészséges cukrok?

Életmód - szerző: KT

Az édességek finomak, de nem egészségesek, ezt tudjuk. Vannak azonban olyan édesítők, amelyek nem hizlalnak, ráadásul védik fogaink egészségét, és sok bennük a nyomelem. S nem laboratóriumban készülnek.

 

Xilit

 

Hatása alapján csodaszernek tűnik, leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Alacsony a kalóritartalma ( 40%-kal kevesebb, mint a cukoré) nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszünk utána éhesek, glikémiás indexe mindössze 7. Ez a kristálycukor esetében 68. Mindemellett a fogszuvasodás ellen is hatásos. Szerkezete révén nem tudják a szájunkban lakozó baktériumok savvá alakítani. Sőt, fogmosás után használva – a kutatások szerint – képes erősíteni a fogzománcot, és kisebb szuvasodást megszüntetni.

 

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert  az élesztő nem bontja le. S hogy a csoda tovább fokozódjon, a Xilit képes a fül-, homlok-, és az arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti tüneteket okozni. A kereskedelem gyorsan felismerte jó tulajdonságait, ezért most már zacskós kiszerelés mellett gyártanak rágógumit, fogkrémet és orrsprayt. Egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.

 

Melasz

 

A melasz – bár a cukorgyártás mellékterméke – nem elhanyagolható jó tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga lehet cukorrépa vagy cukornádból készülő, amelyet úgy állítanak elő, hogy a nádat felfőzik, és az abból kioldódó sötétbarna, kicsit kesernyés ízű folyadékot hűtik le. Nagyon sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. A melaszt évente 100 napon keresztül állítják elő. Szeptembertől decemberig tart a cukorrépa betakarítása, majd a gyárban tisztítás után ujjnyi darabokra szeletelik, és több órán keresztül főzik 105  fokon. Ezután nagy nyomáson kipréselik, mechanikusan eltávolítják belőle a szennyeződéseket. Ha már szép tiszta, a vizet elpárologtatják, és marad a sötétbarna finom szirup. Németországban kenyérre kenik a leggyakrabban, de sok sütemény is készül belőle.

 

Vasas Csaba