A főigazgató válaszol

Helyi - szerző: KT

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház elmúlt heti eseményei nagy port kavartak. Az ügyben a kórház vezetése akkor nem kívánt megszólalni, de hangot adott véleményének Kerécz Tamás, az intézmény volt főigazgatója. Felvetéseinek egy részére most dr. Péter Iván, a kórház jelenlegi főigazgatójától is választ kaptunk. A nyitva maradt kérdések tekintetében mihamarabbi stúdióbeszélgetést szorgalmazunk mindkét érintett részvételével.

 

Főigazgató úr! Mit szól Kerécz Tamás megjelent nyilatkozatához?

 

Meg nem lepett, azonban nyilvánvalóan felháborított véleményem szerint a tényszerűséget látszatában is nélkülöző közlés, amelyre ezúton reagálnék. Mivel nem ismertem Kerécz Tamást, így a kórház átvilágítása során nyilvánvalóan nem lehetett személyéhez köthető motivációm sem. Az átvilágítás során készült szakértői vélemények alapján törvényi kötelezettségemnek és a tulajdonosok ésszerű elvárásának eleget téve fordultam a nyomozóhatósághoz azzal a kéréssel, vizsgálják ki, hogy történt-e bűncselekmény. Az eljárás éppen azért folyik ismeretlen tettes ellen, mert én nem tudom – és nem is tisztem – megítélni, hogy történt e visszaélés a kórház ügyeiben, s ha igen, azt ki követte el. Mindemellett érdekesnek tartom Kerécz Úr reakcióját, hogy miért veszi magára az inget, ha nem az övé. Ha pedig Kerécz úr feljelentést kíván tenni hamis vád ügyében, állok elébe.

 

Én örülnék a legjobban, ha Kerécz Úr állításával összhangban prosperálna a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház. E körben nem szeretnék felesleges szócsatába bocsátkozni, mert sajnos könnyű helyzetben vagyok, hiszen gazdálkodásunk adatai nyilvánosak, bárki számára elérhetők, s azok sajnos nem prosperálásról tanúskodnak. Pár tényadat: az üzemi eredmény minden gazdasági társaság eredményességének legfőbb fokmérője: 2006. évben –48.392.000 forint, 2007. évben: –165.120.000 forint, 2008. évben: –82.854.000 forint, 2009. évben: – 97.940.000 forint, 2010. évben: 497 forint, 2011. évben: –18.492.000 forint. 2012. évben a kórház bevétele: 1.408 milliárd forintvolt, a beruházási hitel állomány: 1.758 milliárd forint. Jelenleg az éves bevételhez képest 120 százalékos az intézmény eladósodottsága. Nem tudom, hogy Magyarországon van-e még egy, a saját vagyonához arányítva ennyire eladósodott kórház. Jelenleg a bankkal kötött egyezség eredményeként a fedezeti számláról fizetjük a devizahitel törlesztő részleteit. Tehát hitelből a hitelt. Én nem így képzelem el egy prosperáló, eredményes gazdasági társaság mutatóit.

 

A leghatározottabban visszautasítom Kerécz úr vádjait, mert az ő lejáratása, vagy a kórház dolgozóinak megfélemlítése sosem volt célom. Amennyiben Kerécz úr úgy látja, hogy az ügyek körülményeinek tisztázására a polgári peres eljárás a legmegfelelőbb fórum, állok elébe, bár magam jobban szerettem volna, ha erre az összes kórházi dolgozó jelenlétében és bevonásával került volna sor, éppen ezért is vártuk őt több alkalommal az összes dolgozóval a kórház ebédlőjében tartott egyeztető fórumokra, azonban ő nem jött el, csak akkor, amikor Én előre bejelentve nem lehettem jelen, mert a fenntartónkkal tárgyaltam.

 

Végül egy megjegyzés, a „borotválkozó tükör” kifejezést életemben nem használtam még, ez nem az én szójárásom, viszont az igaz, hogy 5 év múlva is otthon szeretnék borotválkozni és nem máshol.