Közös nevező 1.

Helyi - szerző: KT

A maga 86 méterével egykor Közép-Európa legmagasabb épületeként tornyosult a város fölé az 1976-ban átadott Magasház. Mint ahogy később a harkányi fedett „hármas medence” tetőszerkezetét, az elmúlt években pedig a kórház balneológia épületének tetőszerkezetét, úgy a Magasházat is statikai szakértői vélemény miatt ítélték halálra – a szakvéleményt mindhárom esetben ugyanaz adta. A pécsi építmény vasbeton szerkezetén korrózió nyoma volt látható. A ma is álló 26 szintes épület ezért 1989 óta lakatlan, Harkány medencéje ma is fedetlen, a kinyújtott kardba egyedül a kórház nem dőlt bele. Háromrészes sorozatunk első epizódja a szakmai körökben is vitatott Magasház kálváriáját mutatja be.

 

A Magasház

 

[pullquote]

Az IMS technológiával készült épületek előre gyártott vasbeton lemezekből és oszlopokból állnak, a szerkezeti kapcsolatot pedig utófeszítéssel oldották meg. Az acél feszítők és a beton közti réseket „PU” tömítőpasztával tömítették. Ez a paszta okozta azt a kloridos korróziót, ami a szerkezetet károsította.[/pullquote]

Érdekesség, hogy az épületet IMS jugoszláv utófeszített vasbeton technológiával építették az eredeti elgondolással ellentétben – így mindössze három év alatt fel is épült. A hajdanán négy lifttel üzemelő ház 1989 óta lakatlan, 2003-ban a pécsi önkormányzat 360 millióért végzett szerkezeti megerősítési munkákat a monstrumon, majd egy osztrák vállalkozásnak, a Porr Hungária Kft.-nek adta el az épületet azzal a céllal, hogy az PPP program keretében egyetemi kollégiummá és központtá alakítsa. A cég 2007-ben visszalépett a megállapodástól. 2007 őszén a város – sikertelenül – egy központi önkormányzati irodaépületre írt ki pályázatot. 2008 januárjában ismét az épület eladása került a porondra, 410 millió forintos korláttal. 2008. júniusában sikerült eladni egy Grupo Milton nevű spanyol-magyar cégnek a házat. Mivel 2011-ig nem történt előrelépés az ügyében, felmerült, hogy az Öresund Holding megvásárolja az épületet, 2012 első felében lebontatja és helyén önkormányzati központot építtet, amit Pécs 30 évre kibérel. Időközben a ház Guiness-rekorder is lett, mint a legmagasabb európai lakatlan épület.

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal a pécsi Magasház épületének ügyében folytatja a korábban megindított építésfelügyeleti hatósági eljárást. Ez az eljárás – az időközben elkészült igazságügyi szakértői vélemény alapján – veszélyhelyzet elhárítása érdekében történik – tájékoztatott dr. Hargitai János kormánymegbízott, aki további részletekkel is szolgált.

 

Az épület tulajdonosa korábban balesetveszélyt és veszélyt jelentő állapotok megszüntetésére lett kötelezve, amit 2013. augusztus 21. óta folyamatosan végez. A kormányhivatal szeptember 27-én kapta meg azt az igazságügyi szakértői véleményt, amely az épületben további veszélyhelyzetre hívja fel a figyelmet és javasolja az épület teljes lebontását, munkatársaim végzés formájában értesítették a Magasház szomszédságában lévő épületek tulajdonosait illetve lakóit az építésfelügyeleti hatósági eljárás folytatásáról és tájékoztatták őket, hogy az ügyben keletkezett iratokba betekinthetnek és nyilatkozattételi jogukkal élhetnek. Az épület hagyományos módszerrel, a felső szintek bontásával kezdték meg.