Ellopták az adományt

Helyi - szerző: KT

Szombat este felfeszítették a Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesületének adománygyűjtő dobozát. A Platánkapu melletti telephely urnájának lakatja alatt 15-20.000 forint volt, nyoma veszett.

 

Az egyesület hosszú évek óta azért küzd, hogy a kidobott, megkínzott állatoknak új otthont, felelős gazdát keressen. Az utóbbi pár évben ezeknek a kutyáknak a száma megnövekedett. Ennek oka a válság, a megszigorított állatvédelmi törvény, és még mindig nagy számban a kegyetlen bánásmód, és a felelőtlen állattartás. Az egyesület a bekerült kutyákat – menhely hiányában – ideiglenesen fogadja be. Az új jövevények megkapják a szükséges oltásukat, féreghajtót, ellátják őket egyedi azonosítóval, chippel, majd a türelmi idő letelte után átesnek az ivartalanításon is. Amelyik kutyát szükséges szocializálják, és csak utána kezdődhet meg a gazdakeresés, amit a tagok saját pénzükből saját szabadidejükben végeznek, sokszor több száz kilométert utazva egy-egy kutyus kedvéért.

 

Az ebeket a telephelyen töltött idő alatt el kell látni élelemmel, sőt a – legtöbb esetben – a rossz állapotban, csontsoványan érkezett kutyák táplálása, kezelése sokkal költségesebb, és hosszabb ideig is eltart mint sok gyakorlott gazdi gondolná. Ezeket a kiadásokat az egyesületi tagok saját pénzből, és némi adományból finanszírozza. Az adó 1%-ából ez évben 470.000 forint érkezett a bankszámlára, ami a feladat tükrében kevésnek mondható. Ezért próbálnak egyéb forrásból pénzt szerezni, hogy minden kutya felépülten, egészségesen kerüljön az új otthonába, új gazdájához.

 

A most ellopott összeg éppen fedezte volna egy kiskutya ivartalanítását vagy három oltását, chipbeültetését, vagy társai tíz napi élelmezését. Elgondolkodtató, vajon ki lehet az az ember, aki erre vetemedik. Legyünk optimisták, és higgyük azt, hogy azért volt szükség a pénzre, mert a gyerekek otthon éheznek, és ebből a pénzből egyszer jóllakhatnak.

 

A rendőrség nyomoz, a környék több intézményének térfigyelő kameráját is vizsgálja. Ha visszakerül a pénz, visszavonjuk a feljelentést – mondta az ott dolgozó egyik kutyabarát. Addig is a két trafik és a fürdő néhány méterre elhelyezett térfigyelő kamerája őrzi a titkot. Hiába a szabálysértési összeg, a dolog elleni erőszak miatt bűncselekménynek számít – tudtuk meg rendőrségi forrásból.