Átvállalják a maradékot is

Helyi - szerző: KT

Nem lesz szükség Harkányban produktumra az adósságállomány csökkentéséhez, ugyanis Lázár János (Fidesz) bejelentette: a kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben.

 

Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.

 

Gazdaságfejlesztési és növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében – fűzte hozzá. Lázár János hozzátette: a kormány tagjai január 15-ig felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, a tárgyalásaikat pedig a helyi kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák is „inspirálni fogják”.

 

Az államtitkár a kabinet múlt szerdai döntéséről szólva közölte: az adósságátvállalás február 28-ig technikailag is lezárul, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A kabinet arra számít, hogy ezt követően a helyhatóságok az ott élők életkörülményeinek javításával és a települések fejlesztésével foglalkoznak.

 

Reményét fejezte ki: mindez segítséget nyújt ahhoz, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló, 7 ezer milliárd forintos európai uniós forrás 60 százaléka a magyar kis- és közepes vállalkozásokat segíti. Beszámolt arról is: az önkormányzatok kormányváltáskori mintegy 1200 milliárd forintos adósságából mostanáig 685 milliárdnyit konszolidált a kabinet.Rövid időn belül megállapodnak a jövőben leginkább fejlesztéssel foglalkozó megyei önkormányzatokkal a számukra a következő uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felosztásáról. Hozzátette: a megyei jogú városok közvetlenül is részesülhetnek majd fejlesztési forrásokban. Felidézte, hogy korábban a kormány adóssággátat vezetett be a településekre vonatkozóban, vagyis ma már csak kivételes esetben vehetnek fel hitelt, fejlesztési céllal és a kormány engedélyével. Kormányülésenként egy-egy fejlesztési hiteltámogatást hagy jóvá a kabinet – közölte.

 

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón arra emlékeztetett: előbb a megyei önkormányzatokét vette át 2012 januárjában, majd tavaly az 5 ezer fő alatti településekét vállalta át teljes egészében, idén pedig az 5 ezer lakos felettiekét 40-70 százalékban.

HH/MTI