Miért hívjuk szendvicsnek a szendvicset?

Életmód - szerző: KT

A gyorsan és könnyen elfogyasztható, általában két kenyérszelet közé helyezett húst vagy zöldséget tartalmazó szendvicsek a világ minden táján népszerűek.

 

Az első szendvicsszerű ételek készítését Hillének, a zsidó bölcsnek tulajdonítják, aki bárányhússal és fűszernövényekkel töltött maceszt készített a pészah, a zsidó húsvét ünnepére. Hasonló ennivalót a világ minden táján készítenek, mindenhol másként nevezve azt. A ma már világszerte elterjedt szendvics elnevezés azonban egy angol gróftól származik.

 

Történt ugyanis a 18. században, hogy John Montagu, Sandwich negyedik grófja olyan falatkák elkészítését kérte szolgálóitól, amelyeket könnyen és gyorsan elfogyaszthat, akár a kártyaasztal mellett ülve is. A gróf ugyanis szenvedélyes kártyajátékos volt, és az étkezés idejére sem szerette volna megszakítani a játszmákat vagy összepiszkolni a kezét kártyázás közben. A gróf igencsak kedvelte a célszerű ételt, ami így tett szert egyre növekvőbb népszerűsáégre, és megtartotta a sandwich elnevezést.

 

Vasas Csaba