15 percen belüli kiérkezés a mentők célja

Belföldi hírek - szerző: KT

178 új mentőautó mellett több mint 20 mentőállomás fog épülni, hatvanat pedig felújítanak. Az intézkedés célja, hogy az ország 90 százalékában negyed órán belül kiérkezzenek a segítségül hívott mentők.  

 

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár erről a Profile Vehicles Oy kistarcsai mentőgyárában tartott sajtótájékoztatón beszélt, ugyanis a finn cég nyerte el az uniós közbeszerzési pályázatot, amely a többlépcsős projektet finanszírozza.  A magyar fiókteleppel rendelkező finn cégnek nem volt vetélytársa a pályázat elbírálásakor, így az ő 3,164 milliárdos ajánlata nyert. A speciális járművek tervezésében és gyártásában jeleskedő vállalat egy korábbi tender kapcsán 1,6 milliárdért 63 darab járművet már leszállított az OMSZ-nak.

 

Szócska Miklós közölte: az uniós szabványoknak megfelelő mentőautókat – az elmúlt hónapban aláírt szerződés értelmében – ez év decemberében kezdik gyártani. Az új, Mercedes és Volkswagen típusú mentőautók folyamatosan váltják majd fel régi társaikat.

 

A jelenleg 61 főt foglalkoztató gyárból évente kétszáz mentő gurul ki, melyek Magyarországon kívül Svédországban, Spanyolországban és Szlovákiában is teljesítenek szolgálatot.