Már Magyarországon is elérhető a Spotify

Technológia - szerző: GR

Többé tényleg nem érdemes zenét letöltögetni, pár napja -az iTunes, a Deezer és a Google Play Music mellett- a svéd Spotify is elindult Magyarországon, ráadásul olcsóbb is, mint konkurensei.

 

Több másik országgal együtt hazánkban is elérhetővé vált december 12-én a Spotify online zenestreaming-szolgáltatás, ingyenes és fizetős változatban is. Azok kedvéért, akik esetleg nem ismernék: a Spotify egy olyan online szolgáltatás, ahol a felhasználók nem zeneszámokat vagy  albumokat vásárolnak meg, hanem időalapú hozzáférést vehetnek. Amíg az előfizetés él, addig a szervereken tárolt katalógus minden eleme rendelkezésre áll, online kapcsolat esetén bármelyik zeneszám lejátszható, de a kedvencek szinkronizálhatóak a számítógépre vagy okostelefonra is, hogy internetmentes helyen se kelljen csendben lenni.

 

A fizetős „premium” csomagban minden korlátozás nélkül hallgathatunk minden zenét jobb minőségben is, illetve az általunk választott sorrendben bárhol, bármilyen eszközön bármeddig, amíg az előfizetés él, plusz lehetőség van offline szinkronizációra is. A „free” csomagban a most bejelentett változásokkal az eszközökre vonatkozó korlátozás eltűnt, tehát mobil eszközön is hallgatható ingyen zene, de csak véletlenszerű lejátszási sorrendben, illetve óránként 3 perc reklámmal megtűzdelve.

 

Az most bekapcsolódó 20 új országban az előfizetési csomagok az eddig ismerthez képest változnak, a kizárólag asztali gépen használható verzió eltűnik, csak a Free és a Premium csomag marad. Magyarországon a bármilyen eszközön és a webes lejátszóval is működő Prémium előfizetés ráadásul havi 10 euró helyett 5 euróért érhető el – a számlázás euróban történik, bármilyen érvényes bankkártyával vagy PayPallal lehet fizetni. Magyar lokalizációra viszont ne számítson senki, a kliens, illetve a felületek alapértelmezetten angol nyelvűek, illetve nincs dedikált magyar szerkesztés sem a tartalomajánlókban.

 

Kínálat

 

A kínálatában nagyjából ugyanazok a zenék találhatóak meg, mint a Deezernél és a Google-nél, viszont egy picivel jobb a felhozatal helyi zenékből. A Tankcsapda legújabb két albuma benne van például a Spotifyban, de a korábbiak nem, viszont az Anima Sound System régi albumai is hallgathatóak. Érdekes, hogy a magyar előadók közül még Kocsis Tibor, Fluor, Lola, Zámbó Jimmy, sőt Koncz Zsuzsa is megtalálható, bár a rétegzenékből persze koránt sem minden.

Szerencsére a prémium csomag esetében is jár 48 órás kipróbálás – bankkártya-információ megadása nélkül is- így van lehetőségünk próbálgatni-keresni mielőtt fizetnénk a szolgáltatásért. Az ingyenes verzió teljesen korlátlan, csak a reklámokat kell elviselni. A kártyaadatokkal elindított előfizetésnél alapvetően 30 nap ingyenesség jár, addig pedig kiderül, hogy ténylegesen tetszik-e és kihasználjuk-e Spotifyt vagy sem.