Felforgatás piaci alapon – a főszerkesztő jegyzete

Életmód - szerző: KT

A döntés megszületett, a nómutyi szellemében a harkányi fürdő összes bérleményét újra kell pályázni. Miközben fürdő az elmúlt három évben sem volt képes megoldani alapproblémákat se, úgy mit rendetlenség, elhanyagoltság, marketing hiánya. Nagyobb volumenű nekifeszülésről, fejlesztésről, strukturális változásokról ne is beszéljünk!  

 

Ehhez képest most valaki úgy gondolta, a legfőbb megoldandó probléma, hogy a bérleményeket (éttermek, büfék, fodrászat, ajándékcikk, iroda) piaci alapon kell újra kiadni.  

A világgazdaság éppen kigyógyulni látszik a piac mindenhatóságát hirdető téveszméből, nálunk pedig valakik éppen most készülnek erre az útra lépni. Valószínű, hogy Az ötletgazda, az egy hónapot sem élt még piacgazdasági körülmények közt.  

 

Folyamatosan csökkenő vendégszám mellett reálisan egy dologról lehetne tárgyalni, ez pedig az évekkel ezelőtti magasabb vendégszámhoz megállapított díjak csökkentése. Piaci alapon. Ugye nem kell nagyon magyarázni, ha a fürdőt kevesebb vendég látogatja, akkor a vendéglátó is kevesebb vendéget lát, kevesebb bevételhez pedig normál esetben nem társulhat növekvő bérleti díj.  

 

Kíséreljük meg modellezni, mihez vezethet, ez az irreális elképzelés? Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy vendéglátó egységet, éttermet vagy büfét, ebből van a legtöbb a strandon. A jelenlegi bérlőnél pontosabban senki sem tudja, mi az a reális határ, amit még ki tud termelni. Most versenytárgyalás van, új díjakkal. A jelenlegi bérlő a szebb jövő reményében esetleg óvatosan ráígér a bérleti díjra, akik pedig már eddig sem tudták fizetni, azok nyilvánvalóan nem, és áremelésekkel megpróbál talpon maradni. Ez nem jó a vendégnek. A reális maximumra is ráígérő új nyertes szintén árakat emel, vagy profilt vált a nagyobb bevétel reményében. Ez esetben mindenki ugyanazt a néhány terméket árulja majd, ( lángos, sör, fagyi, kávé, hamburger, hókristály, mini fánk, üdítő) ami egy strandon jól fogy. Mit tapasztal a vendég? A harkányi vendéglátás drága és egysíkú. Piaci alapon.  

 

Van egy másik lehetőség, hogy senki nem ígér rá a jelenlegi díjra, sőt a jelenlegi bérlő is csak kevesebbet hajlandó fizetni. Könnyen kialakulhat egy iskolabüféhez hasonló sikertörténet, ami a pályáztatási kísérlet óta zárva van. Piaci alapon.  

 

Több bevétel így valószínűleg nem várható, csak a vendégszám növelésével. Amit hozhat ez az átgondolatlan inkorrekt eljárás, az helycserék, felesleges költözések, káosz, felfordulás, perek, gyűlölet, egymásnak ugrás! A már így is végletesen megosztott Harkányban.