20 centi havat várnak

Belföldi hírek - szerző: KT

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét végére, várhatóan pénteken és szombaton havazás éri el az országot. A katasztrófavédelem közlése szerint fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útnak indul.  

 

a pénteki riasztás pillanatképe

Baranya megyében akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat havazás és hófúvás következtében, továbbá helyenként ónos eső is várható. A várható havazásra tekintettel a Baranya Megyei Védelmi Bizottság, a megye rendvédelmi szervei, köztük a megyei katasztrófavédelem teljes állománya, a Helyi Védelmi Bizottságok valamint a megyei és járási önkéntes mentőszervezetek is készenlétben vannak. A közlekedés szempontjából kritikusnak vélt kockázati helyszínekhez tartozó szükségszálláshelyek, melegedők, parkolók és munkagépek szintén alkalmazásra és használatra készen állnak. 

 

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítheti a vezetést. Indulás előtt minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.  

 

Nem csak hétvégére kell felkészülni, a péntek éjfélig kiadott riasztást is komolyan kell venni: péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el hazánkat. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki számottevő hótakaró. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 cm, délen, délnyugaton 10-20 cm, sőt Zala és Somogy megyében 20-25 cm friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.  

 

Minden gépjárművezető felelőssége, hogy indulás előtt tájékozódjon a várható útviszonyokról, és a téli közlekedésre alkalmas járművel induljon útba. Az úton közlekedők biztonsága érdekében a hatóságok szigorúan ellenőrzik a téli gumi használatát, az előírt szakaszokon a hólánc meglétét és a közlekedési szabályok betartását. Azon kamion és teherautó sofőrök ellen, akik felkészületlenségük miatt akadályozzák a közlekedés folytonosságát, és veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot eljárást fognak indítani a hatóságok. Szükség esetén kényszervárakoztatást is alkalmazhatnak a szabálytalanul közlekedő járművekkel szemben.  

 

Lapunk a kialakult helyzetről, szükség- és kényszerállapotokról, katasztrófákról folyamatos tájékoztatást fog adni. Amennyiben torlódást, akadályt, veszélyhelyzetet észlel, értesítsen minket, hogy a katasztrófavédelemmel való folyamatos kapcsolattartás révén segíthessünk megelőzni a baleseteket, katasztrófákat. Szerkesztőségünk teljes körű mobil- és telepített állomású katasztrófahírközlésre és vészhelyzeti kommunikációra is berendezkedett.