Mindent a hóhelyzetről! – péntek éjjel

Baranya - szerző: KT

 2014. január 24, 21 óra  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 53 munkagéppel folyamatosan takarítja (sózás, ekézés) az utakat, a sózásnak köszönhetően az utak lassan, de járhatóak. Az útszakasz takarítása folyamatos.  

 

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. tájékoztatása szerint, az M6 autópálya bal pálya (Budapest felé) 167-170 km szelvény között egy kamion mentése folyik, átmeneti forgalomkorlátozásra lehet számítani. A jobb pályán (Pécs felé) 186+220 km illetve 187-es km szelvényénél személygépkocsi az árokba hajtott. Személyi sérülés nem történt. Az M6-os és az M60-as autópályán továbbra is esik a hó, az utak takarítása folyamatos. Az autópálya baranyai szakaszán az utak sózása folyamatos. Figyelemmel arra, hogy a belső sávokban kisebb a forgalom, a sózás kevésbé fejti ki hatását, ezért ott az út havasabb, fokozottabb figyelmet igényel a vezetők, közlekedők részéről. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása alapján 2014. január 24-én 17:00 órától visszavonásig ingyenesen használható az M6-os autópálya.  

 

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban a mai napon összesen 35 esemény történt, amelyből 25 alkalommal volt szükség a katasztrófavédelem és a honvédség erőire. Kollégáink jelenleg hét balesetnél dolgoznak. Eddig főként elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották a hivatásos tűzoltókat. Szerencsére egyik esetben sem történt személyi sérülés.  

 

A önkéntes segítséget nyújtó Misina Mentőcsoport, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Somogyapáti Polgárőrség folyamatosan segíti a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a Magyar Honvédség munkáját.  

 

A Tüke Busz tájékoztatása szerint, a 22-es vonalon Istenkútig közlekednek az autóbuszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig jár. A 36-os és 37-es buszok az Angster József utcai megállóig közlekednek, a 35-ös jelzésű buszaink csak a Dömörkapuig szállítják az utasokat. A 30-as, 32-es, 34-es, 35-ös és 36-os járatok 16.35-től újra eredeti útvonalon közlekednek. A 40-es vonalon 17.30-tól teljes útvonalukon közlekednek az autóbuszok.  

 

A Pannon Volán tájékoztatása szerint Erzsébet településen elakadt egy autóbusz, a műszaki mentését a katasztrófavédelem és a honvédség végzi. Az átlagos késés körülbelül 50 perc.  

 

A MÁV tájékoztatása szerint Baranya megyében a vonatok késve közlekednek, de 30 percen túli késés nem történt.  

 

Közúti balesetek, forgalomkorlátozások  

 

A 6607. számú úton Somogyapátinál még forgalomkorlátozásokra lehet számítani. Lippón egy autóbusz keresztbefordult az úton, itt most kezdődik majd a műszaki mentés. Véménden szintén elakadt kamion nehezíti a közlekedést, Pécsett a Malomvölgyi tó és a Siklósii út között két személyautó csúszott árokba. Szalántán egy menetrendszerinti autóbusz árokba csúszott, a mentését a Pannon Volán végzi.  

 

Elzárt település nincs a megyében.  

 

A hólánc használata egy útszakaszon sincs elrendelve.  

 

Előrejelzés:  

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, az ország délnyugati, déli megyéiben – különösen a Dél-Dunántúlon – jelentős havazás várható, hófúvással. Éjszaka a csapadékrendszer fokozatosan áttevődik a déli és a keleti tájakra. A folyamatosan élénkülő északkeleti, keleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás, ahol kedvezőbbek a feltételek (több hó és erős, több, mint 50 kilométeres szél). Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk, nyugaton és északkeleten az erős szél a havat.