Mindent a hóhelyzetről – szombat reggel

Baranya - szerző: KT

 2014. január 25, 09 óra  Szünetel a havazás, mindenkinek van ideje kifújni magát. Ha dolga van, induljon útnak, 20-30 kilométeres sebesség mellett gyönyörű tájakat, hóátfúvásokat láthat.  

 

Az elmúlt 16 órában 53 alkalommal történt a téli időjárással összefüggő közúti baleset a megyében, amelyből 43 alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét. Főként elakadt autóbuszok, és kamionok esetében volt szükség műszaki mentésre.  

 

A 7, 5 tonna össztömeg feletti kamionok forgalma továbbra is korlátozva van a megye teljes területén.  

 

Az éjszaka során Patapoklosinál, Gyódon és Babarcnál is voltak elakadt járművek, a hivatásos tűzoltók és vállalkozók végezték a műszaki mentést. Jelenleg a pécsi tűzoltók Pécsváradra tartanak, ahol a mentőknek nyújtanak segítséget egy beteg személy szállításában.  

 

A tömegközlekedésben késésekre lehet számítani, járatkimaradást egyelőre nem jeleztek a közeledési társaságok.  

 

Az M6-os és M60-as autópálya mindkét irányban kétszer két sávon járható, a burkolat só nedves, latyakos. A fő- és mellékútvonalak burkolata szintén latyakos, só nedves, az alsóbbrendű útvonalak helyenként jégbordásak is lehetnek, egyes mellékutak nehezen járhatók.  

 

Előrejelzés:  

 

A Dunántúlon egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, másutt ugyanakkor jobbára erősen felhős vagy borult marad az ég. Az Alföldön, északkeleten, illetve a délelőtti órákig a Dunántúl délkeleti részén is váltakozó intenzitású havazásra számíthatunk. A több helyen erős lökésekkel kísért északi, északnyugati szél hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +1 és -4 fok között várható, de az északkeleti határ közelében ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet. Késő estére többnyire -3 és -8 fok közé közé hűl le a levegő, azonban a derült, vastag hóval borított területeken hidegebb lesz.