Kistérségi egészségfejlesztési iroda indul a siklósi kórházban

Baranya - szerző: GR

Egy újabb sikeres pályázatot jelentettek be pénteken a siklósi kórházban, melynek keretében kistérségi egészségfejlesztési iroda nyílik mintegy 122 millió forintból.  

 

A Siklósi Kórház Nonprofit kft. 2012 nyarán nyújtotta be a TÁMOP-6.1.2-11/3 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségben” konstrukcióban a „Tenkes Egészségkert” elnevezésű  programját, mely kedvező elbírálást kapott.  

 

A tájékoztatót a tulajdonos részéről megjelent Barta Tamásné nyitotta meg, aki köszöntőjében méltatta a siklósi kórház vezetőit és dolgozóit és jó egészséget és sok sikert kívánt a projekt sikeres végrehajtásához, majd átadta a szót az intézmény igazgatójának.   

 

Kanizsai István  kiemelte, hogy a régiónk lakosságának egészségügyi állapota és a közlekedési viszonyok rosszak, és ennek is betudható, hogy a környéken magasabb a pszichoszomatikus betegségeknek aránya, és ezzel a pályázattal ezeket a dolgokat próbálják meg majd orvosolni és nagyon reméli, hogy a végén érezhető haszna lesz.   

 

Megköszönte munkatársainak és a civil szervezeteknek, hogy olyan sokat dolgoztak, hogy ez egy jó dolog lehessen; majd a környék polgármestereinek együttműködését kérte a háziorvosok programba való bevonására. Kiemelte még, hogy nagyon sokkal tartoznak a tulajdonosnak is, akinek a sikeres lobbitevékenysége is elengedhetetlen volt.  

 

Ezek után Antóni Gabriella projektmenedzser és Feledi Zsuzsanna szakmai vezető ismertette részletesen, hogy pontosan mi is valósul meg a „Tenkes Egészségkert” program keretében.  

 

Az egészségfejlesztési iroda (EFI) működtetésével létrehozzák a siklósi kistérség egészségfejlesztési intézményét, illetve rendszerét, melyben célzott figyelmet, és egészségnevelési-, fejlesztési-, beavatkozási lehetőséget is kapnak a magas életmódi rizikóval élők. Ezzel az egyénre, családra, egészségügyi rendszerre, társadalomra eső egészségterhek nagysága csökkenthető.  

 

Az EFI színes programokat szervez, (ingyenesen szűrővizsgálatok, egészségnapok, felvilágosító előadások, testmozgást ösztönző programok, drog – alkohol prevenciós előadások, betegklubok stb.) a kistérség településeinek (polgármesterek, háziorvosok, külső partnerek) közreműködésével. A fő cél a lakosság életminőségének javítása, egészségben eltöltött életévek növelése, pozitív életszemlélet elterjesztése, életmódváltás elérése.   

 

A 100%-os támogatási arányú pályázat 121.955.646 forint teljes forrást jelent. Az EFI iroda, a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. gazdasági épületében kapott helyet, itt fogadják a pácienseinket és itt végezik az adminisztrációs feladatokat is. Az EFI irodához tartozik egy klub helység, ahol rendszeresen rendeznek majd betegklubokat, előadásokat, és különböző rendezvényeket.   

 

 

Az iroda nyitva tartási ideje: Hétfő – Péntek: 7:30 – 15:30

Elérhetősége: 06/72/352-411; siklos.efi@gmail.com   

 

 

A programokból szemezgetve:

– Rendőrségi drog prev. és bűnmegelőzési isk. program – Harkány, Drávaszabolcsi K. ált. iskola

– Karate – Damashi Küzdősport egyesület – klub foglalkozás – Siklós

– Foci edzések és túrák – Újpetre Községi SE – klub foglalkozás – Újpetre

– Asztalitenisz – Beremendi Építők SE – klub foglalkozás – Beremend

– Kézilabda „öreglányok” – Pelikán Klub – klub foglalkozás – Siklós

– Lovaglás „Apró paták” Lovas SE – klub foglalkozás – Siklós

– Dohányzás-leszokás támogató csoportok – Siklós EFI

– Dohányzás-leszokás támogató önsegítő 2 csoport – Siklósi kórház

– Alkohol leszokást támogató önsegítő csoport – klub foglalkozás – Siklós

– Krízis helyzetűek önsegítő csoport – klub foglalkozás – Harkány

– Krízis helyzetűek önsegítő csoport – klub foglalkozás – Nagyharsány

– Szülő klub – klub foglalkozás – Drávaszabolcs

– Idősek közösségben tartását, aktivitás őrzését szolgáló klub – Beremend

– Szenvedélybetegsége megelőzése „Napforduló” Szociális és drog prev. egyesül. – klub foglalk. – Siklós

– Étrendi tanácsadás – Siklós EFI

– testmozgás tanácsadás – Siklós EFI

– Háziorvosi kardiológiai szűrés – Vokány, Kémes

– Mozgás- és érzékszervi szűrés – Villány, Márok

– Szív és érrendszeri betegségek megelőzése előadás – Kovácshida

– Diabetes klub – Siklós EFI

– Szív- és érrendszeri betegklub – Siklós EFI