Tovább csökkent a munkanélküliség a tavalyi negyedik negyedévben

Gazdaság - szerző: GR

A munkanélküliek 403 ezres létszáma 65 ezerrel volt kevesebb a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.  

 

Tavaly a munkanélküliek éves átlagos száma 449 ezer volt, az előző évhez képest létszámuk 27 ezerrel csökkent, az átlagos munkanélküliségi ráta 2013-ban 10,2 százalék volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint 2012-ben – adta hírül az MTI.  

 

 



A munkanélküliség az egy hónappal korábbi, 2013. szeptember-novemberi adatokhoz képest is csökkent, akkor a munkanélküliek 411 ezres száma 9,3 százalékos rátának felelt meg. A munkanélküliségi ráta 2009 harmadik negyedéve óta tavaly június-augusztusban esett a 10 százalékos küszöb alá. Tavaly október-decemberben a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 213 ezer volt, 42 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Munkanélküliségi rátájuk 1,9 százalékponttal 8,9 százalékra csökkent. 

 

A hét statisztikai régióból háromban, a Közép-, a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon 8 százalék alatti volt a munkanélküliségi ráta. A Dél-Alföld kivételével a régiókat csökkenő munkanélküliség jellemezte az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva. 

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2013. december végén 414 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 27,2 százalékos mérséklődést jelent 2012 decemberéhez képest – ismertette a KSH. 

 

 

Magyarország jobban teljesít a foglalkoztatásban, mint a Gyurcsány-korszakban  

 

A Fidesz szerint Magyarország most jobban teljesít a foglalkoztatásban, mint a Gyurcsány-korszakban. A Fidesz közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatási ráta tavaly év végén csaknem 60 százalékos volt, míg a munkanélküliek számra 65 ezerrel csökkent egy év alatt, ennek rátája pedig az év végére még tovább süllyedt.  

 

Hozzátették: a huszonkét éves foglalkoztatási csúcsot a reálbérek tartós emelkedése kíséri. Ez köszönhető a 2011-től több lépcsőben végrehajtott adócsökkentésnek, a béremeléseknek és a rekord alacsony inflációnak – szerepel a közleményben.  

 

Arra is felhívta a figyelmet a kormánypárt, hogy január 1-jével tovább nőtt a minimálbér, vele együtt a pedagógusok bére. Idén bérkiegészítést kapnak a tiszthelyettesek, béremelés indult a szociális és gyermekvédelmi dolgozóknak és szeptemberben folytatódik a pedagógus béremelés. Hozzátették: elkötelezettek vagyunk az egészségügyi dolgozók további béremelésében is