Egy kis evőeszköz-etikett

Életmód - szerző: GR

Ha késsel-villával étkezünk, az evést követően – csak amolyan hanyagul- keresztben a tányérba helyezzük őket, és mint aki jól végezte dolgát, továbbállunk.  

 

De mi van, ha nem ettük meg az egész ételt és később még folytatnánk-csipegetnénk, vagy ha nem ízlik, és nem akarunk többet enni belőle? Azt jól tudjuk, hogy ha befejeztük az étkezést, a tányérunkon szépen párhuzamosan egymás mellé helyezzük az eszközöket – ezzel a pincér számára  is jelezzük, hogy el is viheti a tányérunkat. Az is köztudott, hogy ha csak „szüneteltetnénk” az evést, majd egy rövid idő elteltével folytatnánk, akkor a kést a jobb oldalra, a villát pedig a baloldalra kell helyeznünk a tányéron úgy, hogy közben az eszközök fejei összeérjenek.  

 

De ezeken kívül még számtalan módon lehetőségünk van, hogy „apró jeleket hagyjunk a tányéron”.  

– Ha szeretnénk, hogy megkapjuk a második fogást, akkor tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk.  

 

– Ha felhívnánk a pincérek vagy a házigazdák figyelmét arra, hogy az étel kiváló volt, akkor fektessük evőeszközeinket párhuzamosan a tányérunkra úgy, hogy a kés illetve a villa szárai balra mutassanak.  

 

– Ha nem ízlett az étel, azt is bárki tudtára adhatjuk: a kést és a villát hasonló módon helyezzük el a tányéron, ahogyan a pihenéshez tennénk le, itt azonban fontos, hogy a késnek bele kell kapaszkodnia a villa ágaiba.  

 

– Ha a jövőben betartjuk ezeket a tanácsokat az éttermi étkezéseknél, biztosan nem lehet félreértés, és nem foghatják ránk, hogy nem vagyunk illem-, illetve tisztelettudóak.