Befűtöttek a virtuális pénznek

Nagyvilág - szerző: KT

Ismeretlen hackerek megtámadták a Bitcoin rendszerét – közölte a működtető Bitcoin Alapítvány. A hackerek nem loptak pénzt, de a Bitcoin több jelentős tőzsdéjén ezért blokkolták a tranzakciókat az elmúlt napokban. A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, ha úgy tetszik, „virtuális pénz”, aminek saját tőzsdéi is vannak.  

 

A fizikailag meg sem jelenő, egyre népszerűbb és egyre nagyobb vitákat kiváltó fizetőeszközzel egyre több mindent lehet elintézni a digitális világban: meg lehet szerezni, vásárolhatunk is vele, annyi, hogy Oroszország és Kína is illegálisnak minősítette a használatát. A támadás miatt az Apple is törölte a Bitcoint használó alkalmazásokat. A tiltások, kritikák és a jogi bizonytalanság miatt az elmúlt évi látványos emelkedés után gyászosan kezdi a 2014-es évet az árfolyama: január eleje óta több mint 30 százalékot esett, 951 dollárról 650 dollárra.  

 

Egyre több szolgáltató is szimpatizál a Bitcoinnal: a Microsoft elérhetővé tette a digitális valuta aktuális árfolyamát, az eBay önálló kategóriát nyitott Nagy-Britanniában a virtuális pénzeknek.