Lemondatták az olasz kormányfőt

Nagyvilág - szerző: KT

fotó: livesicilia.itEnrico Letta olasz kormányfő csütörtökön bejelentette lemondását, miután pártjának, a római kormányt vezető balközép Demokrata Pártnak (PD) a vezetősége 136 igen, 16 nem szavazattal és 2 tartózkodással leváltása mellett döntött.  

 

A kormányfő közölte, hogy pénteken benyújtja lemondását Giorgio Napolitano államfőnek – adja hírül az MTI. Az államfő ezután megkezdi a parlamenti pártokkal való konzultálást annak felmérésére, hogy mekkora támogatottságot kaphat az Enrico Lettát leváltó Matteo Renzi PD-főtitkár vezette új kormány.  

 

Letta eddigi kormányszövetségese, Angelino Alfano, az Új Jobbközép (NCD) elnöke a PD szavazását követő sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy az NCD csak akkor támogatja Renzi kormányát, ha ez az eddigihez hasonlóan koalícióban gondolkodik és kész a reformok megvalósítására. A Mario Monti alapította és szintén a kormányhoz tartozó Polgári Választás (Sc) centrumpárt támogatásáról biztosította Matteo Renzit. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) azonnali választásokat szorgalmazott.  

 

Enrico Letta távozó miniszterelnök nem vett részt azon az ülésen, melyen saját pártja a sorsáról döntött. A PD vezetősége előtt mondott beszédében Matteo Renzi azt hangoztatta, hogy Itáliát radikális reformokkal „ki kell vezetni a mocsárból”. Hozzátette: nem stafétaváltás történik Lettával, mivel az általa tervezett kormány teljesen más irányba és más sebességgel kívánja vezetni Olaszországot. Renzi kijelentette, az eddigi kormánykoalícióval 2018-ig akarja vezetni az országot.  

 

Enrico Letta leváltása Matteo Renzi decemberi főtitkárrá választása óta napirenden szerepelt. A balközép új generációját képviselő Renzi vezette PD tétlenséggel vádolta Lettát. Azt vetette a PD főtitkár-helyetteséből lett miniszterelnök szemére, hogy nem teljesíti az ígért reformokat. Kormányváltást sürgetett a Confindustria olasz gyáriparos szövetség is. Enrico Letta szerda este még nem akart távozni és új kormányprogramot mutatott be. Azzal szembesülve azonban, hogy a PD bizalmatlanságot szavazott neki, bejelentette lemondását.  

 

A tavaly április végén kormányra került Enrico Lettát Giorgio Napolitano nevezte ki miniszterelnöknek, miután a tavaly februári parlamenti választásokon győztes balközép miniszterelnök-jelöltje, Pierluigi Bersani nem tudott kormánytöbbséget alakítani. Letta mintegy tíz hónapon át vezette az olasz belpolitika történetében ritkaságnak számító balközép-jobbközép nagykoalíciót, melynek kezdetben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) is tagja volt. Enrico Letta kormánya tavaly ősszel még a Berlusconi által újraalapított Hajrá Olaszországnak (FI) a koalícióból való kilépését is túlélte.  

 

2011 óta – Mario Monti és Enrico Letta után – Matteo Renzi lehet a harmadik olasz miniszterelnök, aki nem választásokkal kerül a kormányfői székbe. Elemzők szerint olyan gyorsan történt a Renzi-Letta váltás, hogy még az olasz politika és a lakosság sem fogja fel, mi is változhat az új kormányfővel.