Egyedül nem megy

Helyi - szerző: KT

Harkány szebbé, rendezettebbé tétele elkezdődött és folyamatosan zajlik. Sajnos most látszik igazán micsoda lehetőségeket mulasztott el a város, amikor még volt pénz.  Most egyszerre, és nagyon kevés pénzből kellene mindent rendbe tenni a köztéri padok felújításától a parkokon, parkolókon, a vízelvezetésen át a lepusztult szökőkútig, WC-ig.  Abban általában mindenki egyet ért, hogy a város legyen vonzóbb, rendezettebb, azonban sokan ezt úgy szeretnék, hogy nekik semmit ne kelljen ehhez hozzátenni, sőt, az ő érdekük semmiképpen ne sérüljön. Az mindenkinek természetes igénye, hogy az utcáinkon, köztereinken tisztaság legyen, azonban sajnos az is majdnem természetes, hogy itt bárki, bárhol az év bármely napján kirakja az utcára a felesleges lim-lomjait, a lekaszált füvet vagy a levágott ágakat, törmeléket, dobozokat.  Ezeket majd az önkormányzat úgyis elviszi, természetesen ingyen. A vehemensebb hulladékkirakók nem egyszer sürgetőleg be is telefonálnak, hogy mi lesz már, hiszen két napja kidobták az utcára a..bármit és még mindig ott van! Aligha tévedek, ha azt mondom, rajtunk kívül talán nincs még egy település az országban, ahol ezt meg lehet tenni. Ettől a gyakorlattól azonban Harkány úgy néz ki, mintha itt mindennap lomtalanítás lenne.

 

Különösen neuralgikus terület a víkend telep, ahol nagyon sokan a hazaindulás előtt egyszerűen kis zsákokban kirakják az utcára az itteni tartózkodásuk alatt képződött szemetet. A városgondnokság a meglehetősen szűkös anyagi lehetőségeivel igyekszik mindezt megoldani, azonban az látszik, hogy ez egyedül nem megy. Az igazi rend és a vonzó városkép megteremtéséhez mindenkire szükség van. A saját porta rendben tartásán túl az ingatlant körbevevő közterületek tisztán tartása is szükséges a kellemes összkép megteremtéséhez. A jelenlegi szabályok szerint is minden tulajdonosnak kötelessége az ingatlan előtti terület tisztántartása az út széléig. Néhány hónapon belül változik a hulladékkal kapcsolatos rendelet, hogy Harkány végre tisztább, rendezettebb lehessen. Amin mindenképpen változtatnunk kell:

 

– A lomokat csak az évente 1- 2 alkalommal tartandó és előre meghirdetett lomtalanítási napokon lehet kirakni.

– A zöldhulladékot, ágakat, nyesedéket a készülő rendeletben meghirdetendő napokon, legjobb esetben is kéthetente egyszer, és csak kis mennyiségben.

– A kukákba nem helyezhető egyéb hulladékot és nagy mennyiségű ágakat, zöldhulladékot. térítés ellenében fogjuk elszállítani (kertes házaknál a zöldhulladékból kiváló komposzt készíthető kevés pénzből, kevés munkával).

– Minden kereskedelmi vagy szolgáltató vállalkozásnak kell, legyen érvényes szemétszállítási szerződése, és hulladékgyűjtő edénye!

A közösség érdekében hozott szabályok betartatását a lassan újraéledő közterület felügyelet is ellenőrizni fogja. Természetesen nem a büntetés a cél, de bizonyos esetekben ez is szükséges lehet. Tulajdonképpen röviden összefoglalva azt is írhatnám, hogy lassan Harkányban is úgy működnek majd ezek a dolgok, mint minden normális településen.

 

Batik Imre

Városgondnokság