Már jelentkezhetnek a jól gazdálkodó önkormányzatok fejlesztési támogatásra

Belföldi hírek - szerző: KT

Március 6-áig jelentkezhetnek fejlesztési támogatásra azok az önkormányzatok, amelyek jó gazdálkodásuk következtében kimaradtak az állami adósságátvállalásból – tájékoztatta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön az MTI-t.  

 

Az államtitkár jelezte: az adósságkonszolidációban nem részesült települések idén 12,5 milliárd forint összértékű fejlesztési forrást kapnak, a támogatásokról március 24-éig a belügyminiszter dönt. A fejlesztési pénzeket egyebek mellett a település belterületén lévő út, híd vagy járda, valamint vízrendezési és csapadékelvezetési rendszerek építésére, felújítására, településrendezési terv készítésére, egyes önkormányzati épületek fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére kérhetik az önkormányzatok.  

 

A támogatási kérelmeket a csütörtökön hatályba lépett belügyminiszteri rendelet alapján március 6-áig elektronikusan adhatják be az önkormányzatok, március 7-éig pedig a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaira postai úton is meg kell küldeniük – mondta Tállai András. Ismertette azt is, hogy a támogatás mértékénél a lakosságszám alapján osztották kategóriákra a településeket, egy 100 lakosúnál kisebb település például másfél millió forint, míg egy 10 ezer lakosúnál nagyobb város 200 millió forintnyi fejlesztési forrásban részesülhet.  

 

Az államtitkár azt is felidézte: a kormány február eleji döntése nyomán négy év alatt 50 milliárd forintban részesíti az állam az adósságkonszolidációból kimaradt, vagyis jól gazdálkodó önkormányzatokat.  

 

Csak akkor lehet erős az ország, ha erősek a települések is  

 

 

(Fotó: fidesz.hu)

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a főváros II. kerületének polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: az önkormányzati rendszer megújításával új korszak nyílt a települések életében. 2010-re, miként az egész ország, úgy a települések is teljesen eladósodtak, a szocialista kormányok nem sokra becsülték a vidéket, „a települések kezét elengedték, a pénzüket elvonták és minden terhet áthárítottak az önkormányzatokra” – fogalmazott. Mint mondta, csaknem ezermilliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, miközben forrás nélkül bíztak rájuk feladatokat, és ezzel a működésképtelenség szélére sodorták őket. Mindezek miatt a települések lemondtak a fejlesztésekről, a céljuk a mindennapi túlélés lett – vélekedett.  

 

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy új szerződést kellett kötni a településekkel, ennek pillére az alaptörvény és az új önkormányzati törvény lett. Ma a kormány vállalja azokat a feladatokat, amelyeket a törvény előír számára, irányítja az oktatást, az egészségügyet, felel a közbiztonságért és a közlekedésfejlesztésért, és vállalja ezek anyagi vonzatait is. Mára minden település megszabadult az adósságától, pénzügyileg megerősödött – hangsúlyozta a politikus.  

 

Hozzáfűzte: a fejlődésre, a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre, a gyermekek segítésére, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokra, a helyi közösségekre összpontosíthatnak a települések. Láng Zsolt arról is beszélt, hogy a kormány támogatja azokat az önkormányzatokat is, amelyek hitel és adósság nélkül gazdálkodtak, nekik négy év alatt 50 milliárd forintot juttat; e támogatás első részletére március 6-ig lehet jelentkezni. Ezt az összeget például önkormányzati fenntartású intézmények energiakorszerűsítésére, utak, hidak, járdák javítására, csatornázásra, vagy a foglalkoztatás ösztönzésére fordíthatják.  

 

A politikus úgy látja, 2014 új korszak kezdetét jelenti a települések számára, most már a lehetőségekre figyelhetnek, és sokkal könnyebb lesz pályázniuk az uniós fejlesztési forrásokra is.