Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

 Spanyolország: az ETA baszk szeparatista szervezet bejelentette, hogy lefegyverezte magát, ezzel megerősítve a nemzetközi megfigyelők egy korábbi, hasonló megállapítását. A spanyol kormány színjátéknak nevezte a lépést.  

 

 Ukrajna:  az orosz Parlament felsőháza jóváhagyta Putyin elnök javaslatát arról, hogy az orosz csapatok beavatkozhatnak Ukrajna területén. Putyin többek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárokat érintő fenyegetésre hivatkozott. Az átmeneti ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov válságtanácskozást hívott össze. Az Ukrajnában lévő szevasztopoli haditengerészeti bázis orosz személyzete a bérleti szerződés értelmében nem vihet ki hadi felszereléseket a bázisról ukrán engedély nélkül. A Krím-félszigeten a lakosság mintegy 60%-a vallja magát orosznak. Eközben Szimferopolban ismeretlen, felségjelzés nélküli fegyveresek járőröznek a krími regionális parlament épülete körül. Az USA kijelentette, hogy egy orosz beavatkozást nem hagyhat szó nélkül.    

 

 Közép-afrikai Köztársaság:  a hónapok óta tartó káosz után tavaly decemberben a francia államfő végül úgy döntött, hogy csapatokat küld az egykori gyarmatra, mielőtt népirtássá fajulnak a harcok.  1600 francia katonát küldtek az Afrikai Unió 5700 békefenntartója mellé, de semmit nem értek el. A főváros, Bangui az utóbbi időben lecsendesedett, de az ország más részein a terror tovább folytatódik. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet helyi önkéntesei szerint most többen halnak meg az élelmiszer, víz és gyógyszerhiány miatt, mint a harcokban.