Ellenőrizheti: asztaláról lopják el a banki adatait

Technológia - szerző: KT

Ön is egyike annak a mintegy háromszázezer routertulajdonosnak, akinek észrevétlenül feltörték a hálózati forgalomirányító eszközét? Merthogy ismeretlen hackerek az otthoni „olcsó” routereket automatizáltan feltörve ennyi eszközön írták át azt a beállítást, ami segítségével adatokat lopó oldalakra irányítják a végig gyanútlan szörfözőt.   

 

Elsősorban  TP-Link, D-Link, Tenda és Micronet routerének érintetlenségét vagy épp módosítását ön is leellenőrizheti. A beállítás, ami hatására nem a legitim szervereken keresztül böngészik, az a DNS beállítás. Ha beléptek routerének admin felületébe és ott elvégezték a nekik kedvező, ön által észrevehetetlen és adatait kiszivárogtató beállítást, akkor a DNS név alatt nagy valószínűséggel a következő számokat találja: DNS 5.45.75.11, másodlagos DNS 5.45.75.36.

 

Mit is kéne csinálni?  

 

Átírni a már említett DNS beállításokat, helyesebben átállítani olyanra, hogy a szolgáltató automatikusan határozza azt meg. A legtöbb eszközön ISP-nek envezik ezt a szolgáltatást, amit egy négyzet kipipálásával lehet aktivizálni. A legfontosabb pedig, hogy az alapértelmezettnek hagyott jelszót változtassuk meg. Mert az volt, ugye?