Hamilton rajtolhat az élről

Nagyvilág - szerző: GR

Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat szezonnyitó Ausztrál Nagydíjának szombati időmérő edzését, így ő indulhat majd az első helyről a vasárnapi futamon.

Mercedes AMG F1

 

A 2008-ban világbajnok versenyző pályafutása 32. pole pozícióját szerezte meg F1-es karrierjének 130. versenyhétvégéjén.

 

Az eső miatt nagyobb részt vizes pályán lezajlott kvalifikáción a hazai közönség nagy örömére az ausztrál Daniel Ricciardo, a Red Bull pilótája érte el a második legjobb időt, a harmadik helyen Hamilton csapattársa, a német Nico Rosberg végzett.

 

A vb-címvédő, négyszeres világbajnok Sebastian Vettel (Red Bull) csak a 13. lett az időmérőn, míg az újonc dán Kevin Magnussen (McLaren) remek teljesítményt nyújtva megszerezte a negyedik rajtpozíciót. A szintén újonc orosz Danyiil Kvjat (Toro Rosso) meglepetésre a nyolcadik lett.

 

Az időmérő első szakaszának végén eleredt az eső, amely ugyan nem tartott sokáig, de a pálya vizes lett, így a második részben már nedves aszfalton kellett körözniük a pilótáknak. A körülmények többeket megtréfáltak, ebben a szakaszban esett ki a mezőny világbajnokai közül Vettel, valamint a brit Jenson Button (McLaren) és a finn Kimi Räikkönen (Ferrari). Utóbbi ráadásul úgy, hogy össze is törte az autója orrát, mivel az egyik kigyorsításnál megcsúszott, és falnak csapódott. Button a 11., Räikkönen a 12. lett.

 

Az időmérő harmadik – pole pozícióról döntő – részében már egyértelmű volt, hogy csak Hamilton, Ricciardo és Rosberg harcol az első rajthelyért. A leintés előtt néhány másodpercig úgy tűnt, Ricciardo lesz a győztes, az ausztrál szurkolók ovációja azonban valamelyest alábbhagyott, amikor Hamilton az utolsó pillanatban jobb időt ért el riválisánál.

 

A vb nyitóversenye vasárnap – közép-európai idő szerint – 7.00 órakor kezdődik, a televíziós közvetítés az M1-en 06:30-tól kezdődik a felvezetőműsorral.

A teljes rajtlista (az f1live.com alapján):

—————————————————

1. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

 

2. sor:

Nico Rosberg (német, Mercedes)

Kevin Magnussen (dán, McLaren)

 

3. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)

Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso)

 

4. sor:

Nico Hülkenberg (német, Force India)

Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)

 

5. sor:

Felipe Massa (brazil, Williams)

Valtteri Bottas (finn, Williams)

 

6. sor:

Jenson Button (brit, McLaren)

Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)

 

7. sor:

Sebastian Vettel (német, Red Bull)

Adrian Sutil (német, Sauber)

 

8. sor:

Kobajasi Kamui (japán, Caterham)

Sergio Pérez (mexikói, Force India)

 

9. sor:

Max Chilton (brit, Marussia)

Jules Bianchi (francia, Marussia)

 

10. sor:

Esteban Gutierrez (mexikói, Sauber)

Marcus Ericsson (svéd, Caterham)

 

11. sor:

 

Romain Grosjean (francia, Lotus)

Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus)

 

HH/ F1live.hu / MTI