Budapest legjobb lakáséttermei

Életmód - szerző: KT

Nem újkeletű dolog itthon a lakásétterem, már néhány éve működnek ezek a kis „undergound” gasztroszentélyek a városban. A műfaj eredete Kubába vezethető vissza, ahol a forradalom győzelme után Fidel Castro bezáratta az imperialistának titulált éttermeket, ezért a helyiek otthon kezdtek főzni egymásnak és idővel a turistáknak is, akiknek annyira megtetszett az ötlet, hogy elvitték az igét saját országaikba is. Nos, pár éve már Magyarországon is egyre népszerűbbek a lakáséttermek. Íme néhány:  

 

(fotó: Capriccio lakásétterem)

12bé – Kísérleti konyha  

 

12bé – Kísérleti konyha a facebookon

Részletes leírás

 

A 12bé kísérleti konyhában tavaly szeptember óta rendszeresen zajlanak különféle izgalmas estek, barátoknak és barátok barátainak. Minden alkalomnak van egy tematikája, mindig van egy kis játék, jóval többet kapunk, mint egy sima vacsora. A tulajdonos, Anna tele van jó ötletekkel, kreativitása lenyűgöző. A lakás berendezésén látszik, hogy egy jó ízlésű, hatalmas lélekkel és belső világgal rendelkező ember keze munkája. Az előszobából a vendégtérbe lépve egy nagy „családi” asztal fogad bennünket, a lámpabúra és a falon lévő parafatábla dekorációját mindig az adott vacsoraest hangulata határozza meg. Ó és konyha, hát azokat a hatalmas fa munkapultokat bizony sokan megirigyelnék. Anna szereti az ellentétpárokat, több vacsora is erre épült, például a csípős vs. pikáns, vagy a fény vs. sötétség, de volt már városi pipik vs. falusi tyúkok is.

 

Béterv Illatvacsora  

 

Béterv Illatvacsora a facebookon

Részletes leírás

 

Béterv Illatvacsora Ízek, illatok melyek megédesítik napjainkat vagy netán kesernyéssé, csípőssé, savanyúvá teszik, de semmiképp sem a szó rossz értelmében – de mi is az a Béterv? A tulajdonos Bíró Botond Boldizsár, aki egyébként nem hivatásos séf, de imád és nagyon jól tud főzni, nem mellesleg parfümökkel foglalkozik. Itt nincsenek receptek, nincsenek törvények, vannak viszont ízek, illatok, színek, érzések, ja, és sosincs két egyforma étel. A Bétervben rendszeresen szerveznek illatvacsorákat, (de például gasztro-irodalmi esteket is) volt már fahéj, csillagánizs, kardamom, levendula, rozmaring, vanília és még sok más érdekes és illatos vacsora. Minden ilyen vacsora középpontjában egy adott illat és ugyanaz az íz áll.

 

Szerecsendió Gasztrotér  

 

Szerecsendió Gasztrotér a facebookon

Részletes leírás

 

A Szerecsendió a Két Szerecsen étterem felett helyezkedik el a Nagymező utcában. A tulajdonosok úgy hívják, hogy gasztrotér, nem lakásétterem, nem főzőiskola, hanem egy olyan hely, ahol a minőségi gasztronómia inspiráló társasági élménnyé válhat, és ahol közelebb kerülhetünk az ételekhez és az ételek készítőihez is. Tulajdonképpen egy gyönyörűen berendezett polgári lakás, hatalmas konyhával és profi gépekkel. Különféle magán és publikus rendezvényeket tartanak itt, és vannak lakáséttermi programok is, többféle is.

 

Capriccio lakásétterem  

 

Capriccio lakásétterem a facebookon

Részletes leírás

 

A Capriccio lakásétteremet 2011 májusában indította útjára két jó nevű, hivatásos séf, Jenei Tamás és Magos Zoltán. Úgy döntöttek, hogy szeretnék vége saját koncepciójukat megvalósítani, és nem más álmait „megfőzni”. Elsők között voltak a hazai lakásétteremi piacon, másfél évig a Palazzo Dorottyában működtek, majd egy rövid Lendvai utcai kitérő után megtalálták jelenlegi helyüket a Városmajor utcai Mezzo Kuzinban, ahol ősz óta Hunyaddobrai Csabával erősítették meg csapatukat. Céljuk olyan vendéglátást csinálni, ami profi, éttermi minőségű, mind alapanyagban, mind technológiában, mégis barátságos hangulatú. A Mezzo Kuzin elegáns környezet, a fiúk percek alatt képesek mégis otthonossá varázsolni a légkört. Havonta vannak publikus lakáséttermi estek, a szezonhoz igazodnak tematikában és alapanyagokban, ősszel például gomba, vad és liba van terítéken, télen a disznóságoké a főszerep.

 

Húsmentes borvacsorák   

 

Húsmentes borvacsorák a facebookon

Részletes leírás

 

Finom ízek, illatok, borok, sok nevetés, vidámság és networking vegáknak és húsevőknek. A Húsmentes Borvacsorák szerintünk Budapest egyik legkülönlegesebb lakásétterme. A vendéglátók nem titkolt célja, hogy olyan embereket is lenyűgözzenek, akiknek fejében a húsmentes ételek egyébként csupán csak köretként éltek. Ez már sokszor sikerült is nekik, lelkesedésük és széles mosolyuk pedig töretlen minden egyes vacsora alkalmával. A menüsor, a bor szelekcióval összhangban nagyon változatos, bár vannak olyan sztárreceptek, amelyek mutációi alapján készült fogások szinte mindig az öt fogás valamelyikeként szerepelnek. Amire számíthatunk például: kéksajttal, brindzával és erdei gyümölcsökkel töltött grillezett gombafejek, mézzel, és egy kis chilivel fűszerezve, tökmagolajjal meglocsolva, vagy épp céklával, tőzegáfonyával, gombával, fokhagymás spenóttal és kecskesajttal töltött batyu. Na meg nagyon szépen felöltözött szakácsnőkre, felkészült somelier-re (aki nem mellesleg most nyerte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot), és az adhoc asztaltársaság üdítő meglepetéseire. Hús nélkül is teljes az este, ahogyan az ételek és a hozzájuk társított borok közti összhang is.

 

Ajánljuk még:

 

Angyalosi lakásétterem

 

Gurmeolit

 

KitchenArt

 

Share my table – angol nyelvű főzések

 

Villa Esca

 

HH/welovebudapest