Esti világkörkép – csak amit tudni érdemes

Nagyvilág - szerző: KT

Ukrajna: az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov kijelentette: tárgyalni fognak a kormányzati épületeket elfoglalókkal, de ha a megbeszélések nem vezetnek eredményre, bevetik a fegyveres erőket. Kijev arra számít, hogy 48 órán belül megoldódik a helyzet.

 

Japán: csaknem 6,4 millió gépkocsit, 27 modellt, köztük a Corollát, a Yarist, a RAV4-et és a Highlander egyes típusait is visszahívja a Toyota. A járműveken öt különböző problémát találtak. Gondok voltak a kormányokkal, a gyújtással, a légzsákokkal, az ülések beállításaival és az ablaktörlők motorjaival is.

 

Malájzia: az ausztrál kutatóegységek ismét jeleket fogtak abból a körzetből, ahol a lezuhant repülőgép eltűnését valószínűsítik. a jelek a gép feketedobozából származhatnak, melynek akkumulátorai már csak néhány napot bírnak. Akár napokon belül megtalálhatják a repülő maradványait.

 

USA: Megkéseltek húsz, 14 és 17 év közötti diákot az Egyesült Államokbeli Pennsylvania egyik középiskolájában. A feltételezett tettest – akiről annyit tudni, hogy fiú – őrizetbe vette a rendőrség.

 

Olaszország: több mint négyezer embert mentett ki az olasz partiőrség a Földközi-tengeren az elmúlt két napban. A főleg Észak-Afrikából érkező menekültek elsősorban a líbiai zavargások miatt indultak meg Európa felé, de mostani nagy számukat a javuló időjárás is magyarázza.

 

Nyugat-Afrika: eddig száztizenegy áldozata van a nyugat-afrikai ebolajárványnak, amiben összesen 178 személy fertőződött meg. Az ellenszer nélküli járvány februárban Guineából indult, ott történt a legtöbb megbetegedés is. Innen terjedt tovább Libériába, Sierra Leonéba és Maliba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelten foglalkozik az üggyel.