Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Ukrajna: amnesztiát ajánlottak az orosz szeparatistáknak, ha leteszik a fegyvert, és elhagyják a kormányzati épületeket Kelet-Ukrajnában. Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő közölte, hogy kész aláírni egy erről szóló rendeletet. Az aktivisták azonban visszautasították ezt, de jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni az ukrán hatóságokkal.

 

Izrael: új kémműholdat bocsájtott fel Izrael. Az Ofek 10 (Horizont 10) nevű berendezés háromdimenziós képeket ad a megfigyelt létesítményekről. Szakértők szerint az új műhold fejlesztése elsősorban az iráni nukleáris fenyegetés miatt vált sürgetővé Izrael számára.

 

Közép-Afrika: az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy 12 ezer békefenntartót küld a Közép-afrikai Köztársaságba, akik az Afrikai Unió katonáit és a már ott járőröző francia csapatokat segítik a keresztény-muszlim háborúskodás sújtotta országban, mely a világ legszegényebb tartománya. Tavaly azt követően szabadult el a pokol, hogy muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát. Ezután véres összetűzések törtek ki a Szeleka nevű muzulmán katonai szervezet és az ellenük fellázadt keresztények között.

 

Oroszország: év végéig megvonta Oroszország szavazati jogát az Európa Tanács. Oroszország bojkottálta az ülést. Az Európa Tanácsnak 47 tagállama van, melyek között Ukrajna és Oroszország is szerepel. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 21-én írta alá a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt. A területen azóta az orosz jogszabályok az irányadóak.