Megunhatatlan: medvehagyma immár fesztivál formában is

Életmód - szerző: KT

Különleges ételekkel és színes, érdekes programokkal várja vendégeit a 11. Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn.  

 

(fotó: Rákos Ildikó)

A Medvehagyma Fesztivál programsorozata ma, 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik.  

 

A fesztivál keretében a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart, Nagy Bandó András író, humorista dedikál, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.

 

Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

 

A résztvevők szombaton és vasárnap is – élményvonatra szállva – utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával.

 

Részletek ITT! 

 

A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 9 ezer látogatóra számítanak.

 

Az újra felfedezett, és ma reneszánszát élő medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

 

Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban-áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

 

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója arról szólt, hogy Orfű község – Pécs, Harkány és Bikal után – a negyedik legjelentősebb turisztikai cél a régióban, melyet nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljainak, a Medvehagyma -fesztiválnak és a Fishing on Orfűnek is köszönhet.  

 

Az önkormányzat a turisták által eltöltött 85 ezer vendégéjszakának köszönhetően tavaly 18 millió forint idegenforgalmi adó-bevételhez jutott, amely 6 millió forinttal volt több a 2012. évinél.

 

Megjegyezte: a Medvehagyma-fesztiválra már szervezett, buszos csoportok is érkeznek, a Fishing on Orfű pedig olyan népszerű, hogy annak időpontjára idén helyben már minden szálláshelyet lefoglaltak, s a szomszédos Abaligeten és Magyarhertelenden is alig lehet már kiadó szobát találni.

 

HH / MTI